Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

150 Jaar Theresia van Lisieux

Geplaatst op: 14 januari 2023

Werelderfgoedorganisatie UNESCO heeft een themajaar uitgeroepen rond de Heilige Theresia van Lisieux. Dat is niet voor niets, want op 2 januari is het precies 150 jaar geleden dat ze werd geboren. Bovendien was het afgelopen september 125 jaar geleden dat ze overleed. En precies 100 jaar geleden werd ze zalig verklaard.

De Heilige Theresia werd op 2 januari 1873 geboren als Thérèse Martin. Al op jonge leeftijd voelde ze zich geroepen om God te dienen. Net als drie van haar zussen trad ze in bij de karmelietessen in Noord-Franse Lisieux. Als kloosterling streefde Theresia ernaar om heilig te worden, maar ze vond dit heel moeilijk en zocht daarom een eigen route: de zogeheten ‘kleine weg’. Hierin staat vooral Gods barmhartige liefde centraal.

Geloven was volgens Theresia geen verdienste, maar een genade. In haar eigen woorden: “Ik hoef niet groter te worden, ik moet juist klein blijven en steeds kleiner worden.” Ze beschreef deze kleine weg in een dagboek dat pas na haar dood werd gevonden. Onder de titel ‘Het verhaal van een ziel’ werd het wereldberoemd. Vanwege deze spiritualiteit van de ‘kleine weg’ spreekt Theresia ook vandaag de dag nog steeds veel mensen aan.

Theresia van Lisieux overleed in 1897 aan tuberculose. In 1923 werd ze zaligverklaard, twee jaar later gevolgd door haar heiligverklaring. Bij gelegenheid van de 100e verjaardag van haar sterfdag werd ze door paus Johannes Paulus II als derde vrouw uitgeroepen tot kerklerares. In 2015 werden haar ouders als eerste echtpaar eveneens heiligverklaard.<< Terug naar het nieuwsoverzicht