Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

150ste geboortedag Sint-Teresia krijgt UNESCO-status

Geplaatst op: 17 november 2021

Volgend jaar viert de katholieke kerk van Frankrijk de 150ste geboortedag van Sint-Teresia van Lisieux (Thérèse Martin). De UNESCO vindt dit feest kennelijk van groot cultureel belang, aangezien de viering een speciale status van de VN-organisatie heeft gekregen.

De klokken van de basiliek van de Normandische bedevaartplaats Lisieux luidden op 11 november, na het plaatsen van de kerklerares op de lijst van gedachtenissen die door de UNESCO worden gevierd voor het biënnium 2022-2023.

“Om de twee jaar selecteert de UNESCO persoonlijkheden die zich, ieder op hun eigen manier, in hun eigen tijd en als getuigen voor vandaag, hebben ingezet op het gebied van vrede, onderwijs, wetenschap, sociale wetenschappen en communicatie”, aldus rector Olivier Ruffray van het heiligdom van Lisieux, die vorig jaar het komende geboortefeest bij het Franse cultuurministerie voordroeg.

De Raad van Bestuur van UNESCO besloot Sint-Teresia en Gustave Eiffel, beiden voorgedragen door de Franse regering, alsmede 60 andere persoonlijkheden en instellingen uit de hele wereld, voor te leggen aan de Algemene Vergadering van de UNESCO-lidstaten. Op 11 november werd de Franse selectie door het hoogste gremium bekrachtigd. Op 4 december zal in Lisieux de UNESCO-status van het 150ste geboortefeest van de heilige karmelietes officieel worden aanvaard.

De permanente waarnemer van de Heilige Stoel bij UNESCO, de Italiaanse priester Francesco Follo, zei dat het feest van Lisieux een gelegenheid zou kunnen zijn om de rol van vrouwen in religies bij de bestrijding van armoede en de bevordering van integratie te benadrukken. Het zou ook de nadruk van de UNESCO kunnen versterken op de rol van cultuur bij het bevorderen van universele waarden en interreligieuze dialoog.

Encyclopedie: Teresia van Lisieux<< Terug naar het nieuwsoverzicht