Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

1862-2022 : 160ste verjaardag van de erkenning van de Verschijningen van Lourdes

Geplaatst op: 17 januari 2022

Op 18 januari 1862 publiceerde de bisschop van Tarbes, Mgr Laurence, in naam van de katholieke kerkgemeenschap, zijn mandement « dat een oordeel uitspreekt over de Verschijning die heeft plaatsgehad aan de Grot van Lourdes ». Bijna vier jaar na de verschijningen van de Dame aan Bernadette Soubirous in de grot van Massabielle, is dit de officiële erkenning van de verschijningen van de Maagd Maria in Lourdes.

« Wij zijn van oordeel dat de Onbevlekte Maagd Maria, Moeder van God, werkelijk aan Bernadette Soubirous is verschenen, op 11 februari 1858 en op de dagen daarna, in totaal achttien maal, in de Grot van Massabielle, dicht bij de stad Lourdes ; en dat deze verschijning alle karakteristieken draagt van de waarheid en dat de gelovigen er op een gefundeerde wijze in zekerheid geloof aan kunnen schenken. »

Steunend op het werk van de Onderzoekscommissie die hij had ingesteld in 1858 en die « ermee belast werd om de authenticiteit en de natuur vast te stellen van de feiten die zich hadden voorgedaan », omtrent het getuigenis van Bernadette en de genezingen die zich hadden voorgedaan met het water van Lourdes, erkent de bisschop van Tarbes officieel de verschijningen, verleent hij toestemming voor de eredienst en nodigt hij uit om een heiligdom te bouwen door beroep te doen op de vrijgevigheid van weldoeners.

Op basis van deze stichtende tekst, waarvan een uittreksel is gegrift in het marmer van de basiliek van Onbevlekte Ontvangenis van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, zal er de eredienst georganiseerd worden en zullen de bedevaarten tot stand komen.

Om de 160ste verjaardag van het mandement te vieren is men bezig om dit jaar een uitzonderlijke heruitgave te realiseren. Beschikbaar omstreeks april 2022, bij de opening van het bedevaartseizoen, in de Boekhandel van de Grot en in de officiële e-boekhandel van het Heiligdom.<< Terug naar het nieuwsoverzicht