Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Bezoek St.Johannes Hostiebakkerij in Kevelaer

Geplaatst op: 04 september 2019

Op vrijdagmiddag 30 augustus hebben 40 pelgrims tijdens hun Bedevaart naar Kevelaer een bezoek gebracht aan de Hostiebakkerij St.Johannes. Het kostte geen moeite om het maximaal aantal deelnemers (40) hiervoor te vinden.
Deze Hostiebakkerij is vlakbij ons hotel (Parkhotel) gelegen, dus een korte wandeling wat wel prettig was bij een temperatuur van 28 C.! Deze bakkerij is al tientallen jaren in handen van de familie Gläserne. In Duitsland zijn nog 36 gelijke bakkerijen (nb: In ons land slechts 2).
We kregen eerst in de filmzaal een korte uitleg van het proces van bakken. Gelukkig kon pastoor Steenvoorden waar nodig het Duits van de rondleider in het Nederlands vertalen.
Opvallend vond ik dat alle ruimten zeer schoon waren en een devote sfeer uitstraalden wat, gezien het product, natuurlijk niet vreemd is. Zelfs hosties zijn tegenwoordig onderhevig aan marktwerking omdat veel hosties tegenwoordig uit Polen en andere landen komen. De familie verwacht dan ook wel wat problemen voor de toekomst.

De eerste ruimte is de eigenlijke bakkerij. Volautomatisch bakt een bakrobot uit water en meel (zonder andere toevoegingen) vierkante plakken van ongeveer 30 x 20 centimeter.
In de volgende ruimte worden deze plakken 18 uur gedroogd anders kun je er nog niets mee. De plakken zijn dan vrij stevig geworden. Toch gaan ze in de volgende ruime waar ze weer wat bevochtigd worden door vochtige lucht. Dan komen ze in de laatste ruimte waar een automatische stans-machine staat die uit één plaat 24 hosties drukt die vervolgens in een bak vallen. Voor een order, stel 1000 hosties, worden ze niet geteld maar gewogen! Zo’n zak kost € 15,- Ook staat er een stans-machine waar je verschillende maten mee kan persen (bijv. voor Monstransen). Die worden dus per stuk gemaakt. Daar kan ook een reliëf in worden gemaakt. In onze vragen kwam naar voren hoe de wat dikkere hosties worden gemaakt die ook doorgaans wat bruiner zijn. Dit heeft alleen te maken met een langere baktijd want het meel/deeg is hetzelfde.
Tenslotte vervult de bakkerij ook een rol in andere kerkelijk gebeurtenissen. Zo was deze bakkerij zeer actief tijdens de Wereldjongerendagen in Keulen een aantal jaren geleden. In de bakkerij werken 5 personen wat op fulltime basis 3,5 is. Al met al een zeer leerzaam bezoek !<< Terug naar het nieuwsoverzicht