Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Bonifatius krijgt gedenksteen in Breukelen

Geplaatst op: 25 mei 2021

Sint-Bonifatius, die op of rond 5 juni 754 bij Dokkum werd vermoord, heeft sinds 22 mei j.l. een gedenksteen in Breukelen. Het is 1300 jaar geleden dat de Angelsaksische missiebisschop zijn evangelische werk verrichte in Breukelen en Woerden. Beide gemeenten zouden in 2020 het Bonifatiusjaar vieren, maar dat moest vanwege de coronacrisis uitgesteld worden.

De gedenksteen, ontworpen door kunstenaar Serge van Druten, is in een buitenmuur aangebracht van de Pieterskerk uit de vijftiende eeuw. Deze kerk is gebouwd op de plek waar Bonifatius een godshuis liet verrijzen dat hij toewijdde aan de apostel Petrus.

Bonifatius arriveerde in 716 als missionaris bij Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. In de Rijn- en Vechtstreek woonden in die tijd Friezen, de groep die Bonifatius wilde bekeren. In 719 en 720 werkte hij in Breukelen en Woerden. Daar worden nu al 1300 jaar achter elkaar de christelijke feestdagen gevierd, aldus het comité dat het Bonifatiusjaar organiseert. Morgen houden de vijf kerken in Breukelen een gezamenlijke pinksterdienst.

De onthulling van de gedenksteen is terug te zien via de website www.vriendenvandepieterskerk.nl.<< Terug naar het nieuwsoverzicht