Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

De eerste vijf jaren van Stichting Bedevaarten Westland

Geplaatst op: 26 oktober 2020

Het begon allemaal met een (eenmalig) project voor een bedevaart naar Lourdes in 2011. Bij de voorbereiding daarvan kwamen we voor de keuze te staan: maken we er een vereniging van of een stichting? Voor een eenmalig project lijkt een vereniging voldoende maar wil je fondsen aanspreken voor subsidie dan is de status van stichting noodzakelijk. En zo geschiedde dat we op 18 augustus 2010 bij de notaris zaten voor de Stichting Bedevaarten Westland.

De bedevaart naar Lourdes in 2011 had aan belangstelling niet te klagen: ruim 300 parochianen vanuit alle plaatsen uit Westland en Hoek van Holland gingen mee. En met die enorme belangstelling werd duidelijk dat we wel meer konden organiseren. Wat volgde is bedevaarten naar Assisi, Rome, Kevelaer, Brielle, Taizé, Polen en zelfs het Heilig Land.

In tien jaar tijd is er veel aan ons voorbij gegaan. Wat weet u nog van deze 10 jaar? Met tien vragen over de Westlandse Bedevaarten blikken we terug op dingen die passeerden. Wie deelgenomen heeft aan de quiz en zijn/haar inzending naar ons toebracht, heeft inmiddels bericht gekregen. Onder de beste inzendingen zijn de prijzen verdeeld.

2011 - Bedevaartkaarsen

Van 30 april tot en met 7 mei 2011 werd vanuit het Westland en Hoek van Holland een bedevaart gemaakt naar Lourdes. Bij de viering op 11 februari 2011 in Naaldwijk werd voor elke parochiekerk van de nieuw te vormen federatie een kaars aangestoken. Hoeveel kaarsen gingen er daadwerkelijk mee naar Lourdes?

Antwoord: 13
Vanuit elke parochiekerk werd één kaars meegenomen met gebedsintenties. In het verslag van de Mariaviering op 11 februari 2011 valt te lezen: Bij binnenkomst in de kerk kan het niemand zijn ontgaan dat er voor het altaar naast het Mariabeeld 13 kaarsen geplaatst waren. Elke kaars met de naam van één van de parochies uit het Westland en één kaars met als opschrift ‘Jong Westland’.
Lees ook: Terugblik Mariaviering 11 februari 2011

2012 - Vertrekpunt

Jaarlijks wordt rond 9 juli de Nationale bedevaart in Brielle gehouden voor de Martelaren van Gorcum. Onder de negentien priesters en kloosterlingen die gedood werden vanwege hun getuigenis waren de norbertijn Adrianus van Hilvarenbeek pastoor te Monster met zijn kapelaan Jacobus Lacop. Sinds 2012 gaan we jaarlijks vanuit het Westland op de fiets naar Brielle. Wat was op 7 juli 2012 ons vertrekpunt in het Westland?

Antwoord: Lambertuskerk te Heenweg
In de aankondiging voor de fietstocht naar Brielle lezen we op 11 mei 2012: Voor de sportieve pelgrim hebben we een prachtige fietstocht uitgezet. Voor deze groep pelgrims verzamelen we om 07.45 uur bij het Lambertuskerkje, Maasdijk 189, 2691 PE Heenweg ('s-Gravenzande). Na een kort meditatief moment en de pelgrimszegen gaan we uiterlijk om 08.00 uur op weg. Er gaat een bezemwagen mee zodat niets in de weg staat om mee te gaan. Onderweg worden zo nodig enkele tussenstops ingepast.
Lees ook: Samen op weg naar de Bedevaart in Brielle

2013 - Ontwerp vaandel

In mei 2012 hebben we parochianen uitgedaagd om een vaandel te ontwerpen voor de Westlandse Bedevaarten. Op het winnende ontwerp zijn duidelijk de Heilige Franciscus, de patroonheilige van de federatie, het logo van de federatie en de westlandse vlag te herkennen. Van wie is het winnende ontwerp?

Antwoord: Agnes Groen-Holierhoek uit Kwintsheul
Lees ook: Winnend ontwerp voor ons bedevaartvaandel

2014 - Franciscus kazuifel

Op 10 mei 2014 vertrokken 123 pelgrims vanuit het Westland naar Assisi en Rome voor een bedevaart met als thema ‘De geheimen van Franciscus’. En het zal vast en zeker geen toeval geweest zijn dat we in onze zoektocht naar de geheimen van Franciscus een prachtig Franciscus-kazuifel tegen kwamen. Dit kazuifel werd bij thuiskomst aan ons pastoraal team aangeboden tijdens de viering van het patroonsfeest.
Waar hebben we het Franciscus kazuifel gekocht?

Antwoord: Santa Maria degli Angeli
Juist hier in Santa Maria degli Angeli waren het enkelen onder ons die een spontane heldere ingeving kregen toen ze daar iets heel moois zagen hangen. Iets wat in onze parochiefederatie eigenlijk niet zou mogen ontbreken. Zeker niet als je de naam Franciscus met ere mag dragen.
Lees ook Pelgrims schenken Franciscus kazuifel

2015 - Lezing viering eerste lustrum

In 2015 vierde de Stichting Bedevaarten Westland haar eerste lustrum. Bij de feestelijke afsluiting van het bedevaartseizoen hield gastspreker Rob Mascini een inspirerend verhaal dat, aan de hand van vijf jaar Westlandse Bedevaarten, vooruit keek naar de betekenis van pelgrimeren voor de plaatselijke geloofsgemeenschap. Wat was de titel van zijn presentatie?

Antwoord: ‘Ik ga op bedevaart en neem mee…….’ Of 'Ik ben pelgrim en neem mee .......'
Lees ook: Feestelijke afsluiting bedevaartseizoen 2015<< Terug naar het nieuwsoverzicht