Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

De internationale hoogmis

Geplaatst op: 14 september 2022

verslag dag 5 bedevaart Lourdes 10 tot en met 18 september 2022

Woensdag 14 september 2022

Als jongste pelgrimganger van deze Westlandse Lourdes reis mag ik vandaag het verslag schrijven. Wat mij bezighoudt is: hoe vertel je diegene die niet hier in Lourdes zijn wat we doen en beleven? Tot nu toe heb ik gemerkt dat het gevoel en wat een bedevaart met je doet heel moeilijk in woorden te omschrijven is. Het is vooral een gevoel; een gevoel van samen, een gevoel van één zijn, een gevoel van dichtbij zijn, een gevoel van.....ik weet het nog niet hoe te omschrijven zo mooi en goed voelt het. Daarnaast heb ik de eer om als jongste van de groep ook iedereen te helpen met de instellingen op de telefoons. Een dankbare taak die weer mooie nieuwe gesprekken oplevert ;)
Maar nu terug naar wat hebben we vandaag gedaan. We begonnen de dag met de internationale Hoogmis in de ondergrondse Basiliek. Wat was dat fantastisch. Zoveel pelgrimgangers, zoveel nationaliteiten, zoveel pastoren/priesters bij elkaar en of we de tekst nu wel of niet konden verstaan we wisten allemaal wat er gebeurde en hoe het voelde.

Fantastisch intens samen zijn en zelfs dat is maar een gedeelte van het gevoel. Na de viering samen koffie drinken (met een jan hagel koekje erbij) bij het accueil in het heerlijke zonnetje. Weer terug naar het hotel voor een heerlijke lunch, met frietjes dit keer. Na de lunch weer op naar het Heiligdom voor de viering van Barmhartigheid. Niet te beschrijven hoe mooi en hoeveel indruk dit gemaakt heeft op mij. Samen drinken van het Lourdes water, zingen en bidden. Een kort rust moment geeft ons de gelegenheid om een kaarsje op te steken, met een warm gevoel gaan we terug naar de groep. Daarna heeft Fred, onze reisleider, ons nog veel meer te vertellen over het Heiligdom, ik hang aan zijn lippen omdat hij zoveel weet en heel mooi verteld, mijn hoofd loopt over van informatie maar genieten doe ik van alle minuten. Met een blad waarop alle afbeelding van de staties staan lopen we door de kerk en genieten we van al het moois wat daar is. Daarna is het tijd voor de sacramentsprocessie naar de Pius X-basiliek. Tezamen met de Chapelle de la Grotte (kapelaan van de grot), ik heb mij laten vertellen de hoogste positie die een priester kan krijgen in Lourdes, dus echt dé man, hebben wij deze processie gelopen en het samenzijn daarna in de Basiliek maakte mij nederig. Niet te beschrijven hoe mooi dat was om mee te maken. Daarna als echte toeristen toch ook wat souvenirs gescoord, want ja dit gevoel wat wij hier hebben willen we graag mee terug naar het Westland nemen.

Het gevoel van een bedevaart kan ik niet beschrijven dat is iets wat je echt zelf moet ervaren, maar wat we vandaag beleeft hebben geeft wel een inkleuring, ook voor diegene die ons dierbaar zijn en die dit nu lezen. Heel veel zin in de komende dagen die we nog mogen beleven samen met deze fantastische groep mooie mensen!<< Terug naar het nieuwsoverzicht