Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

De pandemie, uw gezondheid en bedevaarten

Geplaatst op: 10 juli 2021

Onze gedachten dwalen even terug in de tijd: januari 2020. We krijgen informatie tot ons dat er een virus in Azië rond dwarrelt en die de gezondheid van mensen ernstig aantast. Sterker nog, er gaan mensen dood. Velen doen er best luchtig over, het is nog ver van ons vandaan. Maar dan wordt het februari / maart 2020 en wordt het virus ook in Europa vastgesteld. Het virus verspreidt zich razendsnel, ook in Nederland. En als we in maart 2020 in lockdown gaan, tja, dan breken er andere tijden aan.

COVID-19
Vanwege de corona pandemie hebben we in 2020 al onze activiteiten moeten annuleren. Immers, de veiligheid van uw en onze gezondheid staat centraal. Reikhalzend wordt er uitgekeken naar een vaccin. Het vaccineren komt wat moeizaam op gang, er is de nodige scepsis en twijfel, maar inmiddels weten we wel beter.

Heiligdommen dicht
Eind 2020 hebben we ons een beeld proberen te vormen van pelgrimstochten en bedevaarten in 2021. Wat kan wel, wat kan niet. Wat is verantwoord? Kunnen we alternatieven aanbieden? Uitgangspunt bij al onze activiteiten is dat elke deelnemer ontspannen op reis moet kunnen en dat de veiligheid van elke pelgrim voorop staat. Het moet uiteraard mogelijk zijn om naar een bedevaartsoord te reizen, en –niet onbelangrijk- het heiligdom moet ook open zijn voor het ontvangen van pelgrims, evenals hotelaccommodaties.

Onverantwoord
Het organiseren en aanbieden van pelgrimstochten en bedevaarten vergt de nodige voorbereidingstijd. Eind 2020 waren wij van mening dat het nog te vroeg is om bedevaarten en pelgrimstochten voor 2021 aan te bieden. Onlangs werd een update gegeven van het Protocol Kerkelijk leven op anderhalve meter per 26 juni 2021. Voor bijeenkomsten buiten en bedevaarten geldt o.a. dat de anderhalve meter afstand de norm blijft en dat bij reizen de bepalingen van de (buitenlandse) overheid gevolgd moet worden. Bedevaartgangers die met groepsvervoer reizen maken gebruik van een mondkapje. Een dagtocht naar bijv. Kevelaer, de Passiespelen in Tegelen of welke andere bedevaartplaats in Nederland zou natuurlijk heel mooi zijn maar is op dit moment volstrekt onverantwoord.

2022
Met de onlangs inwerking getreden versoepelingen lijkt het land langzaamaan van het slot te kunnen, maar slechts drie weken later moet de overheid de toch weer op de rem trappen. Nu velen één of meerdere prikken hebben gehad maken we stappen voorwaarts maar het gevaar van de Delta-variant houdt de gemoederen bezig. Ook de terugkeer van vakantiegangers vanuit het buitenland kan de pandemie weer wat doen oplaaien.
We blijven positief en denken dat we in 2022 bedevaarten kunnen gaan aanbieden. De komende tijd zullen we ons oor te luister leggen naar wat uw wensen zijn en behoefte aan is, welke mogelijkheden er bij de bedevaartplaatsen zijn en welke accommodaties beschikbaar zijn. Eind 2021 of anders begin 2022 komen we met een passend aanbod voor pelgrimages in het nieuwe jaar.<< Terug naar het nieuwsoverzicht