Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Eerste verschijning van Maria aan Bernadette Soubirous

Geplaatst op: 05 februari 2022

Op 11 februari 1858 beleeft een jong meisje een onverwachte ontmoeting die haar hele leven en dat van haar dorp zal veranderen: "Ik zag een dame, in het wit gekleed, zij droeg een wit kleed, ook een witte hoofddoek, een blauwe ceintuur en een gele roos op elke voet". Bernadette maakt een kruisteken en bidt het rozenkransgebed samen met de Dame.

De aanvang van een ontmoeting is vaak raadselachtig. Wat kunnen we zeggen over de eerste verschijning waar er alleen maar stilte is? God openbaart zichzelf in de geschiedenis van de mensen. Terugkijkend op de stichtende gebeurtenis van de bedevaarten in Lourdes.
Er is armoede in het cachot. Er is geen hout meer… Wanneer ze zich op die 11de februari naar Massabielle begeeft, is Bernadette er zich niet van bewust dat op weg is naar God. Wat ze niet weet, is dat dat ze is uitverkoren. In de harde noodsituatie van haar dagelijkse leven komt Onze-Lieve-Vrouw haar tegemoet en wacht haar op voor een ontmoeting, een oproep, een zending. Zo werden, in het Evangelie, ook de Apostelen geroepen te midden van hun visserboten en hun netten (Mt 4, 18-22).
Ook voor ons is het dagelijkse leven, op het werk, in het gezin, in ons dorp of onze buurt de plaats waar God ons voorafgaat, ons vergezelt, de plaats waar we ons geloof beleven. En de keuze van Maria is ook die van de Kerk : de keuze, de voorkeur voor de armen.

PROGRAMMA VAN HET FEEST VAN ONZE-LIEVE-VROUW VAN LOURDES – 11 FEBRUARI 2022

Donderdag 10 februari
20.15 uur : Muzikale ode met de ‘petits chanteurs à la Croix de Bois’
21.00 uur : Mariale lichtprocessie.

Vrijdag 11 februari
10.00 uur : Internationale Mis gevolgd door het Angelus aan de Grot met de evocatie van de eerste verschijning van de Maagd Maria aan Bernadette.
15.30 uur : rozenkransgebed in het Frans aan de Grot met de ‘petits chanteurs à la Croix de Bois’
17.00 uur : Eucharistische processie en zegening van de zieken.
21.00 uur : Mariale lichtprocessie met de ‘petits chanteurs à la Croix de Bois’.<< Terug naar het nieuwsoverzicht