Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Even buiten Lourdes kijken

Geplaatst op: 15 september 2022

verslag dag 6 bedevaart Lourdes 10 tot en met 18 september 2022

Donderdag 15 september 2022

Na een heerlijk ontbijt gaat de groep uiteen. Een aantal blijft in het hotel, gaan winkelen of pakken een terrasje en vullen de dag in geheel naar eigen zin. De rest van de groep verzameld zich in de hal, en vertrekken om 9 uur naar de Pyreneeën. We worden uitgezwaaid en onderweg komen we langs het klooster waar Bernadette verbleef toen zij wat afgeschermd moest worden. We dalen verder af en komen in een armlastig dorpje. De mensen die daar kwamen te overlijden en welgesteld waren werden door een begrafenisondernemer begraven, de arme daar kwam de pastoor even langs voor een korte absoute; soms zijn dat er wel vier op een dag, en worden dan door de marechaussee begraven.

We komen verscheidene waterkracht centrales tegen, de een nog groter dan de ander. Onze enthousiaste gids Fred neemt ons langs de route mee, waar zoveel moois en interessants te zien is. Er zijn  rotswanden die met netten zijn afgeschermd om vallende stenen tegen te houden die met hevige regenval naar beneden rollen. We komen langs schaapskooien waar de herders met hun schapen verblijven. Onze chauffeur moet even gas terugnemen, de weg wordt even ingenomen door een aantal schapen die daar rustig rond kuieren. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk maar o, zo wonderlijk.
Het uitzicht is zo overweldigend mooi en niet in woorden uit te drukken.

Op 2100 meter stoppen we voor wat foto's, en enkele enthousiaste deelnemers zoeken het wat hoger op. Wij staan verbaasd over de prestaties die de fietsers hebben geleverd tijdens de Col du Tourmalet. Wat schets onze verbazing toen we onderweg de gedenkplaat en de steentjes zagen van o.a. een paar familieleden van onze pelgrims die de Tourmalet hebben gereden en daar hun steentje hebben achtergelaten.
Onze dank gaat uit naar onze chauffeur die even stopte voor diegenen die wat foto's wilde maken. Met een lach en een traan staan we hier even stil.

We rijden verder en genieten van het prachtige uitzicht. In Garvarnie maken we een stop en gebruiken we de uitgebreide lunch die we vanuit het hotel hebben mee gekregen. Daarna hebben we het kerkje bezocht met mooie beelden, een houten lezenaar enz. We zongen een lied zodat we de geweldige akoestiek konden ervaren. Vanuit deze kerk vertrokken de pelgrims naar Santiago de Compostela, van hieruit was het nog maar 911kilometer.

We gaan weer verder, en nadat we onze dank hebben uitgesproken naar onze reisleider en pastor, maar zeker naar onze chauffeur die echt een kunstwerk heeft verricht, rijden we naar ons hotel.
Daar kunnen we even alle indrukken op ons laten inwerken. Uiteraard ontvangen we weer een heerlijk diner, wat een luxe is dat alles voor ons klaar staat en weer opgeruimd word. Na het diner vertrekken we naar de crypte in het heiligdom waar we met onze eigen groep de dag afsluiten. Dankbaar mogen we terugkijken naar weer een mooie dag.<< Terug naar het nieuwsoverzicht