Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Expositie Lourdesbedevaarten in Houthem

Geplaatst op: 05 juni 2021

Zaterdag 5 juni t/m zondag 11 juli

In de schatkamer van de Sint-Gerlachuskerk in Houthem (gemeente Valkenburg) is van 5 juni tot en met 11 juli een expositie te zien over de bedevaarten vanuit Nederland naar Lourdes. Aan de hand van oude foto’s, films, documenten, vaandels en andere voorwerpen wordt een beeld geschetst van hoe de bedevaarten zich in meer dan honderd jaar hebben ontwikkeld.

Deze maand is het 100 jaar geleden dat de Organisatie Limburgse Bedevaarten (nu opgegaan in het Huis voor de Pelgrim) werd opgericht. Een van de oprichters was de toenmalige pastoor van Houthem. De Zuid-Limburgse plaats is zelf een regionale bedevaartplaats voor de heilige Gerlachus. Ook is het een bekende halteplaats op de route vanuit Nederland naar Santiago. In de schatkamer bij de bedevaartkerk worden regelmatig exposities gehouden die aan pelgrimages gelieerd zijn.

De expositie werd onlangs officieel geopend door vicaris-generaal René Maessen van het bisdom Roermond, zelf oud-voorzitter van zowel de Lourdesbedevaarten als de bedevaarten naar Banneux.

Voor wie Lourdes kent, is de expositie een feest der herkenning. Voor wie nog nooit in Lourdes is geweest, is het een aardige kennismaking. De schatkamer is dagelijks geopend en de toegang is gratis.<< Terug naar het nieuwsoverzicht