Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Forse toename zakkenrollen in Lourdes

Geplaatst op: 31 oktober 2019

In de Franse bedevaartsstad Lourdes is het aantal diefstallen door zakkenrollers meer dan verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. In de eerste negen maanden van 2018 werden 117 zaken geregistreerd, van januari tot september 2019 waren dat er 274. Dat heeft de lokale officier van justitie Pierre Aurignac onlangs aan het persbureau AFP meegedeeld.

De meeste diefstallen vonden plaats in de straten in de buurt van het heiligdom, waar zich de devotionaliawinkels bevinden.

Philippe Subercaze, een gemeentelijke veiligheidsbeambte in Lourdes, wijt het toenemende succes van zakkenrollers aan de onzorgvuldigheid van de pelgrims. “Veel mensen denken dat ze in Lourdes niets kan overkomen en laten hun handtassen verder open staan dan in Parijs”, zei hij. Ze geloven dat Onze Lieve Vrouw hen wel beschermd.

Volgens Subercaze werden de diefstallen gepleegd door echte bendes. Dit zijn “zeer goed georganiseerde professionals”, aldus de veiligheidsbeambte. “Ze komen aan in zwermen en veranderen voortdurend.” Zodra een van de leden is geïdentificeerd of gearresteerd, komt er een vervanger. “Het is een kat-en-muis spel.”

Sinds vorig jaar hebben de lokale autoriteiten ongeveer vijftig bewakingscamera's geïnstalleerd, meldt AFP.


Bron: KRO-NCRV<< Terug naar het nieuwsoverzicht