Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

‘Heer, naar wie zouden wij gaan?’

Geplaatst op: 02 augustus 2019

jubileumbedevaart Kevelaer 30 en 31 augustus 2019

Op 30 en 31 augustus gaan we met velen vanuit het Westland op bedevaart naar Kevelaer. Dit jaar staat onze bedevaart in het teken van de oprichting in 1819 van het broederschap van de Westlandsch processie. Twee eeuwen op bedevaart, reden genoeg om van deze bedevaart iets bijzonders te maken. Om ieder in staat te stellen bij dit feest aanwezig te zijn, hebben we het aanbod gedaan van behalve de 2-daagse bedevaart dit keer ook een 1-daagse bedevaart. Voor beide bedevaarten is de belangstelling overweldigend: de 2-daagse zat al snel vol (83 personen) en voor de 1-daagse hebben we nog enkele plaatsen vrij in de bus. Het thema in Kevelaer is ‘Heer, naar wie zouden wij gaan?’

Zowel voor de 1-daagse als 2-daagse bedevaart is ons vertrekpunt de St. Jan de Doperkerk in Wateringen. Deze kerk heeft vele jaren als broederschapskerk dienst gedaan, zeg maar de thuisbasis van het broederschap. Van de vele processie- en bedevaartgoederen van het broederschap is niet veel meer over. Maar wat er van overgebleven is, mogen en moeten we koesteren. Vier prachtige vaandels, een processiestaf en de gebrandschilderde ramen herinneren ons nog de tijden van weleer. En in Kevelaer hangt in de Kaarsenkapel een (houten) schild dat er in 1892 achtergelaten is.

Op zaterdag 31 augustus trekken we al zingend in processie door de Hoofdstraat naar het heiligdom. Oude tijden zullen herleven want, zoals dat jarenlang door muziekvereniging De Phoenix uit Wateringen (en haar voorloper De Ster) verzorgd werd, zullen zij dit letterlijk en figuurlijk nieuw leven in blazen.
Na koffie met wat lekkers in het Parkhotel trekken we naar de basiliek voor de eucharistieviering. Mgr. Van den Hende zal voorgaan samen met pastoor Steenvoorden, pastor Straathof en diaken Burgering. Jeroen de Ridder bespeelt het orgel en Veronique zal het projectkoor dirigeren.
De lunch nuttigen we eveneens in het Parkhotel. ’s Middags beleven we de kruisweg en sluiten de dag in Kevelaer af met een Danklof in het Forum Pax Christi.

Voor een feestelijke afsluiting van dit jubileum verplaatsen we ons naar ’s-Gravenmoer. We laten ons het diner goed smaken en heffen daarbij ook het glas. We toasten op nieuwe vriendschappen, op voortzetting van op bedevaart gaan, op het werk van de Westlandse Bedevaarten en op de nieuwe uitdaging van pasto(o)r Straathof.<< Terug naar het nieuwsoverzicht