Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Heiligdom van Lourdes voor het eerst dicht

Geplaatst op: 20 maart 2020

Het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is voor het eerst in zijn geschiedenis gesloten. Dat besluit volgt op nieuwe maatregelen in Frankrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Vanwege de nationale maatregelen die de Franse president Emmanuel Macron op de avond van 16 maart heeft aangekondigd, zullen er in het heiligdom geen openbare missen worden gevierd.

De deuren ‘gaan een tijdje dicht’
De deuren van het heiligdom “zullen een tijdje dicht gaan”, zei rector Olivier Ribadeau Dumas dinsdag. Hij riep op mee te doen aan een noveen “tot de Onbevlekte”. Daarmee doelde hij op Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Nationale quarantaine
Frankrijk is het derde Europese land dat een verplichte nationale quarantaine heeft ingevoerd als reactie op het groeiende aantal gevallen van COVID-19.
Franse burgers worden beperkt in hun sociale contacten buitenshuis. Ze mogen zich de komende vijftien dagen alleen voor essentiële zaken verplaatsen. Scholen, restaurants, cafés en de meeste bedrijven zijn gesloten.

Noveen tot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes
Nu is dus ook uitgerekend de bedevaartsplaats voor zieken niet toegankelijk vanwege het coronavirus. In reactie hierop riep ook hulpbisschop Antoine Hérouard van Lille op om deel te nemen aan een noveen.
Het negendaagse gebed begon dinsdag en wordt gebeden tot Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes voor de mensen die besmet zijn met het coronavirus. De noveen eindigt op 25 maart, het hoogfeest van de Aankondiging van de Heer, ook wel Maria Boodschap genoemd.
Die dag is ook de verjaardag van de zestiende verschijning van Maria in Lourdes. Tijdens die verschijning zei ze tegen Bernadette Soubirous: “Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis.”<< Terug naar het nieuwsoverzicht