Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Polen, het was een geweldige bedevaart

Geplaatst op: 26 maart 2018

Interview door VNB over onze ervaringen van de Westlandse bedevaart naar Polen

Nico Stijger, 59 jaar en woonachtig in Kwintsheul, is al jaren actief als vrijwilliger voor VNB en Stichting Bedevaarten Westland. Afgelopen jaar reisde Nico met Stichting Bedevaarten Westland en VNB naar Polen. Nico: “Waarom Polen? Het Westland eet en ademt glastuinbouw en daar werken veel arbeiders met verschillende nationaliteiten.” Onze VNB-redacteur sprak Nico over deze reis: de totstandkoming, plaatsen die ze bezochten en wat het meeste indruk op hem heeft gemaakt. Nico: “Het heeft mij verrijkt!”

Hoe ben je op het idee gekomen om op reis te gaan naar Polen en waarom is Polen zo’n belangrijke bestemming voor jou?
Sinds het bestaan van de organisatie Westlandse Bedevaarten maken we elke drie jaar een bedevaart naar een bijzondere bestemming. In 2011 zijn we begonnen met ruim 300 parochianen naar Lourdes. In 2014 zijn we met 120 personen naar Assisi en Rome afgereisd om onze patroonheilige Franciscus te bezoeken. In 2017 gingen wij naar Polen, het land van Paus Johannes Paulus II. Waarom Polen zul je zeggen? Het Westland eet en ademt glastuinbouw en daar werken veel arbeiders met verschillende nationaliteiten. Het Westland huisvest meer dan 3000 Poolse mensen; er is wekelijks in één van de Westlandse kerken een eucharistieviering in de Poolse taal. En geloof het of niet: de vieringen met de Polen zijn drukker bezocht dan met de eigen parochianen. Om onze verbintenis met de Poolse mensen in het Westland te benadrukken, hebben we vanuit Czestochowa een icoon meegenomen die -met enig ceremonieel- aan de Poolse gemeenschap overhandigd is en nu in de kerk in Honselersdijk hangt, de plek waar zij wekelijks samenkomen om de eucharistie te vieren.

Hoe heb je de reis ervaren?
Onze Westlandse bedevaarten kennen een lange maar gedegen voorbereiding. Ruim twee jaar voor onze reis hebben we een oriëntatiereis naar Polen gemaakt. Dat verdient zich dubbel en dwars terug! Zeker als de groep groot is, kan je weinig aan het toeval overlaten. Met twee bussen, 92 gezellige mensen en 9 dagen prachtig zonovergoten weer hebben wij een fantastische reis gemaakt. De sfeer zat er al direct goed in. Voor de dagen die we in Polen waren, werden we bijgestaan door een jonge Poolse vrouw, Klaudia, 27 jaar, woonachtig in Krakau. Ze werkte ooit in het Westland, heeft Nederlandse taal en cultuur gestudeerd (master in België behaald), geeft Nederlandse les in Krakau, en gaat nu –mede dankzij ons- zich richten op begeleiden van Nederlandse pelgrims en toeristen. Haar steun en toeverlaat heeft een grote bijdrage geleverd aan het succes van onze reis!

Wat was het meest bijzondere moment tijdens de reis?
Tijdens onze reis door Polen hebben we meerdere bijzondere momenten beleefd. Zo waren we onder het octaaf van Sacramentsdag in Polen. Op meerdere plekken (Krakau, Kalwaria Zebrzydowska) konden we (onverwachts) de sacramentsprocessie meemaken. Geweldig! Maar wel heel bijzonder was de ontmoeting bij de Zwarte Madonna in Czestochowa: onze pastoor kreeg van de gids de gelegenheid (zeer uitzonderlijk!) om daar een gebed uit te spreken met daarna het zingen van een Marialied. En heel spontaan speelt de dienstdoende organist dit lied mee. Een kadootje!

Welke plaats heeft het meeste indruk op jou gemaakt?
Het klinkt misschien gek, maar Auschwitz-Birkenau was voor veel parochianen niet de plek waar ze naar uitkeken om te bezoeken. Toch werd dit door velen achteraf wel genoemd als een van de hoogtepunten van de reis. Ongetwijfeld zal hierbij de informatie vooraf en het gedicht van de pastoor waarmee we ons bezoek aan het vernietigingskamp hebben afgesloten, een rol hebben gespeeld. Ook de saamhorigheid met elkaar speelt dan mee. Voor mijzelf was het bezoek aan Wadowice (geboorteplaats en parochiekerk van paus Johannes Paulus II) belangrijk. Naast het geboortehuis en museum hebben we in ‘zijn’ parochiekerk de rozenkrans gebeden. Nou, dan komt er best wel wat los!

Waarom moeten pelgrims volgens jou op reis naar Polen gaan?
Eerlijk gezegd wist ik vooraf niet wat Polen mij en ons zou brengen. Maar de stad Krakau, het Heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid (Zr Faustina), Kalwaria Zebrzydowska, Wadowice en niet te vergeten Czestochowa met de Zwarte Madonna, hebben ons werkelijk gebracht waarvoor we naar het land van onze arbeidsmigranten naartoe reisden: een geweldige bedevaart met vieringen op de juiste plekken. Het heeft ons verrijkt! Neem wel iemand mee die de Poolse taal spreekt, dat levert veel meerwaarde op!<< Terug naar het nieuwsoverzicht