Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Jubileumbedevaart bij herdenking oprichting Westlandsch broederschap

Geplaatst op: 27 februari 2019

In 1819 werd met goedkeuring van paus Pius VII het broederschap van de Westlandsche Processie naar Kevelaer opgericht. In februari 1969 heeft het toenmalig (Hoofd)bestuur van de Westlandsche Processiebroederschap van O.L. Vrouw van Kevelaer het broederschap opgeheven en alle bezittingen van het broederschap overgedragen aan het kerkbestuur van de Sint Jan de Doperparochie (nu Elisabethparochie) te Wateringen.

Een bedevaart naar Kevelaer was een echte boetetocht. Men ging toen per trekschuit te middernacht naar Rotterdam. In de kerk op de Wijnhaven werd er om 5 uur 's morgens een Heilige Mis opgedragen en daarna ging het per stoomboot naar Nijmegen. Behalve de vele pelgrims gingen er ook minstens 10 kisten vol materialen mee (vaandels, processiestaven, kaarsen, lantaarns, sherpen enz.).

2019, nu dus 200 jaar na oprichting, maken we een jubileum bedevaart naar Kevelaer. U heeft zelf de keuze uit een 1-daagse op 31 augustus of 2-daagse bedevaart naar Kevelaer op 30 en 31 augustus.
Ons vertrekpunt is de St Jan de Doperkerk in Wateringen dat vele jaren als Broederschapskerk heeft dienst gedaan. De prachtige gebrandschilderde ramen vertellen het verhaal van Kevelaer en Lourdes.

Met een traditionele intocht, muzikaal begeleid door muziekvereniging De Phoenix uit Wateringen, brengen we onze bedevaartskaars naar de Kaarsenkapel. Na de koffie met wat lekkers vieren we de eucharistie in de Basiliek met o.a. Mgr. J.H.J. van den Hende, bisschop bisdom Rotterdam, pastoor J.C.M. Steenvoorden, pastor M.Th.J. Straathof en diaken C.W. Burgering, ondersteunt met zang en muziek.

In de middag kunt u deelnemen aan de kruisweg en voordat we Kevelaer verlaten, is er een Marialof (met zegening devotionalia). Deze jubileum bedevaart naar Kevelaer sluiten we af met een feestelijk diner in ‘s-Gravenmoer.

  • 1-daagse bedevaart Kevelaer op zaterdag 31 augustus 2019  € 85,00 p.p. --> Boek hier
  • 2-daagse bedevaart Kevelaer op 30 en 31 augustus v.a. € 185,00 p.p.  --> Boek hier

Voor een uitgebreid programma en meer informatie kunt u onze contactpersonen raadplegen, in de folders kijken of elders op onze website het volledig programma bekijken. Wees er snel bij met aanmelden want er is beperkt plaats en VOL=VOL.<< Terug naar het nieuwsoverzicht