Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Kapucijn bedacht kaarsjesprocessie Lourdes

Geplaatst op: 24 augustus 2020

Het is verre van algemeen bekend, maar het was een kapucijn die de beroemde kaarsjesprocessie in Lourdes bedacht. We hebben het over de Franse kapucijn Léon Clerque (pater Marie-Antoine). Hij was het die de allereerste kaarsjesprocessie naar de grot organiseerde waar Maria in 1858 verscheen aan een 14-jarig meisje.

Vanaf 18 februari 1858, dag van de derde verschijning, had een van de twee personen die Bernadette begeleidden, een kaars meegebracht. Nadien is Bernadette telkens met een kaars gekomen. De beroemde kaarsenprocessie van Lourdes, bekend over heel de wereld, wordt in Lourdes vanaf 1863 gehouden. Het was Pater Marie-Antoine, kapucijn met als bijnaam “de heilige van Toulouse”, die er mee begon.

Deze Léon Clerque (1825-1907) uit het Franse dorp Lavaur kwam enkele maanden geleden in het nieuws omdat hij door paus Franciscus “eerbiedwaardig” was verklaard. Dat is een eerste stap op de lange weg naar een mogelijke zalig- en/of heiligverklaring. De nu eerbiedwaardige verklaarde kapucijn heeft veel bijgedragen aan het bekend en populair worden van Lourdes als bedevaartsoord voor Maria. Hij preekte er vaak en heeft Bernadette Soubirous, aan wie Maria verscheen, nog persoonlijk gekend. De kaarsenprocessie in Lourdes wordt elke dag nog om 21.00 uur gehouden.

capucijner preekt in Lourdes prent.jpg
Bron: Met Kap en Koord - uitgave van de Nederlandse kapucijnen - 60e jaargang - nummer 3 - augustus 2020


<< Terug naar het nieuwsoverzicht