Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Kevelaer, herdenking 200 jaar Broederschap

Geplaatst op: 11 januari 2019

Westlandse bedevaart naar Kevelaer 30 en 31 augustus 2019

In de voetsporen van het broederschap Westlandsche Processie naar de O.L. Vrouw van Kevelaer zal er op 30 en 31 augustus een bedevaart gehouden worden naar het heiligdom in Kevelaer. De bedevaart wordt begeleid door o.a. pastoor J. Steenvoorden en pastor M. Straathof, en de muziekvereniging de Phoenix uit Wateringen.

Van 1819 tot 1969 heeft er in het Westland een broederschap bestaan dat jaarlijks rond 10 september een bedevaart naar Kevelaer organiseerde. Zo’n bedevaart naar Kevelaer was vroeger een echte boetetocht. Men ging toen per trekschuit te middernacht naar Rotterdam. In de kerk op de Wijnhaven werd er om 5 uur 's morgens een Heilige Mis opgedragen en daarna ging het per stoomboot naar Nijmegen. Behalve de vele pelgrims gingen er ook minstens 10 kisten vol materialen mee (vaandels, processiestaven, kaarsen, lantaarns, sherpen enz.).

In het prachtige kerkgebouw van de Sint Jan de Doper in Wateringen herinnert er nog veel aan deze traditie, zoals drie prachtige glas-in-loodramen die de ontstaansgeschiedenis van Kevelaer in beeld brengen. Deze plaats zal –net zoals vroeger- als vertrekpunt van de Westlandsche Processie naar Kevelaer fungeren.<< Terug naar het nieuwsoverzicht