Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Kevelaer krijgt voor het eerst een ‘blauw-lichtbedevaart’

Geplaatst op: 06 februari 2020

In het Nederrijnse Maria-oord Kevelaer zal over drie maanden voor het eerst een ‘Blauw-lichtbedevaart’ worden gehouden. Politiemensen, brandweerlieden, ambulancepersoneel en technische noodhulpverleners zijn uitgenodigd daar op zaterdag 9 mei aan deel te nemen. Dat heeft het bisdom Münster vandaag bekendgemaakt.

De Blaulicht-Wallfahrt moet de ambtenaren en hulpverleners de mogelijkheid bieden om datgene wat hen beklemt voor te leggen aan de Heilige Maagd Maria, zegt pastoor Gregor Kauling, de rector van bedevaartsoord Kevelaer. Wie vaak als eerste ter plaatse is bij ongelukken of andere calamiteiten kan volgens hem wel wat moederlijke troost gebruiken.

Aan de deelnemers aan deze bedevaart wordt gevraagd in hun uniform aanwezig te zijn bij eucharistieviering in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

Het gemeentebestuur van Kevelaer heeft zijn steun toegezegd aan het evenement. Er komt een verordening zodat zoveel mogelijk voertuigen met blauwe zwaailichten langs het Mariabeeld in de Genadekapel kunnen rijden. Aan het einde van de dag zal er ook de gelegenheid zijn de voertuigen te laten zegenen.

Kevelaer ligt vlakbij de Nederlandse grens, zo’n 28 km ten oosten van Venraij. De stad geldt met 28.000 inwoners en ongeveer 800.000 pelgrims per jaar als het op één na grootste katholieke bedevaartsoord van Duitsland, na Altötting in Beieren. De belangrijkste attractie is de afbeelding van de Maagd Maria als Trooster der Bedroefden uit 1641, de tijd van de Dertigjarige Oorlog.

Het bedevaartseizoen begint jaarlijks op 1 mei, de eerste dag van de Mariamaand. Tot de hoogtepunten behoren de bedevaart van Tamils en een motorbedevaart met enkele duizenden deelnemers.

Bron: KRO-NCRV katholiek nieuws<< Terug naar het nieuwsoverzicht