Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Koppen tellen is nog niet zo eenvoudig

Geplaatst op: 10 september 2022

verslag dag 1 bedevaart Lourdes 10 tot en met 18 september 2022

Zaterdag 10 september 2022
Tot 45 tellen bleek moeilijker dan gedacht, zo bleek, toen bestuur en gids Fred wilden controleren of iedereen wel in de bus zat. Wat hen niet lukte, dat lukte uiteindelijk wel toen chauffeur Jan de koppen telde. Inmiddels was het toen 20 over 8, dus de bustocht naar Lourdes begon al met 20 minuten vertraging. De vele uitzwaaiers bij de opstapplaats in Naaldwijk deden denken aan een schoolreisje van vroeger, ware het niet dat het nu vooral de kinderen waren die hun ouders bij het vertrek een goede reis toewuifden.

Onze busreis verliep in drie delen, dus met twee onderbrekingen. De eerste stop om de benen te strekken en toilet te bezoeken was na 3 uur rijden bij de Aire de Phalempin, een rustplaats langs de Franse tolweg. De tweede stop was in de stad waar de grootste kathedraal van Frankrijk staat: Amiens. Onze gids Fred vertelde luidkeels en met veel enthousiasme over allerlei wetenswaardigheden over buiten- en binnenzijde van dit middeleeuwse wonder der gotiek, waaronder over het mysterieuze labyrint. Aan zijn verhaal kwam abrupt een einde toen hij door ordebewakers van de kathedraal tot silence werd gemaand. Want ook in dit Godshuis hoort men stil te zijn.  

Op het laatste stukje van de route werden de pelgrims uitgenodigd om deel te nemen aan een rozenkransgebed en om mee te zingen met het bekende Marialied Salve Regina. Dat dit éénstemmige lied 14-stemmig klonk deed aan de devotie niets af. Het diner werd gebruikt in Grand Hotel de l’espérance in het Normandische Lisieux, waar morgen het dagprogramma zal aanvangen.<< Terug naar het nieuwsoverzicht