Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Geen bedevaarten dit jaar, maar wel een tv-mis vanuit Lourdes

Geplaatst op: 08 september 2020

De eucharistieviering die de KRO elke zondag op NPO2 uitzendt, komt op 27 september live vanuit de beroemde Grot van de Verschijningen in Lourdes. Het is voor het eerst dat een eucharistieviering vanuit deze Franse bedevaartplaats op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden.

Hoofdcelebrant in de Nederlandstalige viering is hulpbisschop Herman Woorts van het aartsbisdom Utrecht. Hij is binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie referent voor bedevaarten en pelgrimages. Concelebranten en assistenten zijn geestelijken die verbonden zijn aan de samenwerkende Nederlandse bedevaartorganisaties Huis voor de Pelgrim in Maastricht en VNB in Tilburg.

De muziek in de viering wordt verzorgd door de sopraan Judith Petra van het Groot Omroepkoor, die ook vrijwilligster bij de Lourdesbedevaarten is. Zij wordt begeleid door Jean-Paul Lécot, de hoofdorganist van het heiligdom in Lourdes.

Normaal gesproken bezoeken elk jaar miljoenen pelgrims uit de hele wereld de grot in Lourdes, waar het meisje Bernadette Soubirous in 1858 achttien keer een verschijning van Maria zag. Sindsdien ontwikkelde het stadje aan de voet van de Franse Pyreneeën zich tot een van de beroemdste Mariabedevaartsoorden ter wereld. Ook vanuit Nederland gaan jaarlijks enkele duizenden pelgrims op bedevaart naar Lourdes. Door de coronapandemie is dat dit jaar niet mogelijk. De Nederlandse bedevaartorganisaties hebben al hun reizen moeten annuleren. Nu de Nederlandse pelgrims niet naar Lourdes kunnen gaan, brengen de KRO en de bedevaartorganisaties met deze tv-viering Lourdes een beetje naar Nederland toe.

Voorafgaand aan de viering wordt in het tv-programma Geloofsgesprek een interview met hulpbisschop Herman Woorts uitgezonden. Hij is al van jongs af aan verbonden met Lourdes. Voordat hij bisschop werd, was hij brancardier en aalmoezenier tijdens bedevaarten naar Lourdes. In het Geloofsgesprek met Leo Fijen vertelt mgr. Woorts wat Lourdes voor hem betekent.

Zondag 27 september 2020, NPO2

09.45 uur: Geloofsgesprek met hulpbisschop Herman Woorts

10.00 uur: Live uitzending van de eucharistieviering vanuit de Grot van de Verschijningen in Lourdes

Bron: KRO-NCRV -  2 september 2020<< Terug naar het nieuwsoverzicht