Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Lezing over Religieuze kunst en het werk van Leendert Scheltema

Geplaatst op: 05 november 2021

Religieuze kunst kan zich in toenemende  belangstelling verheugen. Dat was onder andere te zien aan de tot de verbeelding sprekende collectie op de druk bezochte expositie Maria Magdalena in het Catharijne Convent in Utrecht. En onlangs promoveerde de PKN theoloog Ds. Alfred Bronswijk op God en zijn beelden waarbij hij een heroriëntatie bepleit op het gebruik van visuele voorstellingen in de protestantse kerken. In de vroege kerk en in de Rooms-katholieke en Oosterse traditie was wel sprake van beeldcultuur.

Op de  thans lopende overzichtstentoonstelling van de Wateringse schilder Leendert Scheltema  (1876-1966) in het Westlands Museum zijn, naast het vroegere Westlandse tuinbouwlandschap, ook religieuze voorstellingen te zien. Scheltema volgde hierbij het voorbeeld van zijn leermeester Jan Toorop. Een Christusfiguur was Scheltema’s lievelingsschilderij en daarnaast beeldde hij apostelen en Bijbelse voorstellingen uit. De spiritueel gedreven Scheltema hanteerde geen dogma’s en drong niets op. Een bijzonder schilderij betreft een hier getoonde voorstelling in bezit van het Historisch Archief Westland. Scheltema gaf het geen titel; dat liet hij over aan de toeschouwer. Het bleek bij nadere bestudering de Annunciatie, de verkondiging aan Maria van de geboorte van Jezus, beschreven in Lucas 1:26-38. Een bekend onderwerp uit de schilderkunst dat reeds door Jan van Eijck, Leonardo da Vinci, maar ook door Jan Toorop en vele anderen was geschilderd.

Kunsthistoricus Jan Goossensen, oud hoofdredacteur van Kerk in Den Haag, geeft over dit onderwerp een lezing op zondagmiddag 12 december om 14 uur in het Westlands Museum te Honselersdijk. Kosten voor het bijwonen van de lezing bedragen € 5,- en dat is inclusief een welkomstdrankje. Aanmelden kan via de website van het museum: www.westlandsmuseum.nl (kijk bij ‘Agenda’).

Simultaan kan de tentoonstelling ‘Leendert Scheltema , Expressionist van het Westlandse landschap’ met ruim 80 werken worden bezocht (entreeticket van deze expositie ter plekke te verkrijgen).<< Terug naar het nieuwsoverzicht