Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Lourdes en Bernadette Soubirous

Geplaatst op: 17 januari 2020

Expositie Westlandse bedevaarten nader bekeken (6)

De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de herdenking dat tweehonderd jaar geleden, in 1819, de ‘Broederschap van de Westlandsche Processie naar Kevelaer’ werd opgericht. Bedevaarten zijn oeroud, maar tegelijkertijd nog steeds actueel. Een bedevaart of pelgrimage is een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd. Of waar er volgens ooggetuigen verschijningen hebben plaatsgevonden, meestal van Maria of een andere heilige. In deze tentoonstelling kijken we vanuit de Westlanders naar...... Lourdes en bernadette Soubirous.

Verschijningen van de Maagd Maria
Lourdes, het grootste bedevaartsoord in Frankrijk, is gewijd aan de Maagd Maria. In 1858 verklaarde Bernadette, toen een 14-jarig meisje, verschillende verschijningen te hebben gezien van "een witte dame" in de buiten het dorp liggende grot. Achttien verschijningen werden niet lang daarna door de kerk erkend als afkomstig van de Heilige Maagd Maria. Bernadette had het niet over Maria, maar over een mooi meisje, ongeveer van haar eigen leeftijd, met wie zij sprak als waren zij vriendinnen. Pas bij de 16e verschijning onthulde de verschijning haar naam: "Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis". Bernadette bracht deze "naam" aan de pastoor over.

Bedevaartplaats Lourdes
In 1864 werd er een standbeeld opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bij de plaats van de verschijningen in de grot. Er werden ook drie kerken gebouwd. Veel pelgrims gaan naar Lourdes voor de genezing van een ziekte. In 2018 werd de 70e officiële wonderbaarlijke genezing erkend. Het hele jaar door komen pelgrims om zich te laven aan water uit de bron bij de grot waaraan heilzame eigenschappen worden toegekend. De foto’s tonen diverse reisgezelschappen van Westlanders naar Lourdes in ‘oude’ en ook in ‘jonge’ tijden.

De expositie is vanaf zaterdag 21 september 2019 tot en met 16 februari 2020 dagelijks te bezichtigen van 13.00 – 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen. Het Westlands Museum is gevestigd aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Meer informatie is te vinden op www.westlandsmuseum.nl.<< Terug naar het nieuwsoverzicht