Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Mis aan de grot en Lourdes verkennen

Geplaatst op: 13 september 2022

verslag dag 4 bedevaart Lourdes 10 tot en met 18 september 2022

Dinsdag 13 september 2022

Aan mij de eer om wat te schrijven. Nog steeds onder de indruk van gisteren, wakker geworden en lekker aan het ontbijt. Heel bijzonder: wil je cappuccino dan krijg je chocolademelk uit het apparaat. Goed begin van de dag! De dag begint lekker met 19 graden en droog. Gezamenlijk op de foto bij het Heiligdom, ik voelde me weer klein zoals de klassenfoto op de lagere school. Daarna naar de grot voor een buitenviering. Wat heeft die grote aantrekkingskracht. Er valt nog veel te leren daar. Gewoon een plaatsje maken voor elkaar was lastig. Toch de viering was prachtig. De woorden, de wind, het gevoel, het klopte allemaal. Ik ervaar heel veel liefde op die plek.
Na de viering uiteraard nog wat foto’s maken voor jezelf en ook voor andere pelgrims. Soms met wat handen- en voetenwerk duidelijk maken wat je wilt en wat de ander wil. Onderweg nog wat gekocht voor de uitdeel en daarna weer terug naar ‘huis’. Lekker eten weer op een ander plekje. Gezellig verhalen en namen verzamelen. Dan ineens horen dat we Ria missen. Gelukkig gevonden en daarin voel je de bezorgdheid van iedereen. Goed op elkaar letten op een rustig manier.
Lunch: salade van tomaat, sla, mozzarella, schnitzel, aardappeltjes, broccoli eclair gevuld met chocola (jammie).

Om 14.00 uur wandelen door Lourdes. Eerst naar het kerkhof waar de ouders van Bernadette liggen. Een mooi familiegraf wat het niet altijd is geweest. Eerst waren ze op de 3e rang begraven. Een arme graf. Nadat Bernadette heilig verklaard was, moest dat natuurlijk ook anders. Daarna naar de beeldenfabriek. De een nog mooier dan de ander. Tijd voor een lekker bakkie of wat fris. Heerlijk op een overdekt terras samen wat gedronken.

Het werd tijd voor het cachot. Gelukkig niemand daar achtergelaten. We kregen wel een indruk hoe arm de familie het had. 1 kamer, 3 bij 4 mtr. Waar gekookt werd, babyluiers lagen, gevreeën werd door de ouders, gewassen moest worden, de meisjes ongesteld werden, buiten naar de wc. Koken op een haardvuur. Zo krijg je wel een idee hoe het was. De muren van natuursteen waar het vocht vanaf droop. Heel arm. Verder naar de molen, het geboortehuis. Stel maar voor Bernadette astmatisch met het gedreun van het rad, de stof van het malen van het graan. Niet echt een gezonde situatie. Fred vertelde het allemaal heel beeldend. Verder omlaag lopen weer naar ‘huis’. Ik ging even via het heiligdom. Dat was zo mooi met de mis en gezangen uit de speakers schallend (sacramentsprocessie), die lange laan naar de kerken prachtig.

Om 19.00 uur weer heerlijk gegeten. Onze tanden weer een uitdaging gegeven met het bijgeleverde stokbroodje. Heerlijk gevulde bladerdeeg met sla, voor sommige onder ons te gezond, lekker gehakt, boontjes (wellicht heilig) en lekker gebakken aardappeltjes. Als dessert een gevulde soezenring. Als laatst deze dag de lichtprocessie! Een emotioneel, mooi en verbroederende ervaring. Zelfs de zegen van boven gehad. Als ik er één ding van opgestoken heb dan is dit het wel:

Leef in het licht
Dans in het licht
Heb lief in het licht
Huil in het licht
Troost in het licht
Wees er voor elkaar in het licht

Heel veel liefs en licht!<< Terug naar het nieuwsoverzicht