Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Pastorale thema Lourdes 2019 'Zalig die arm zijn'

Geplaatst op: 11 januari 2019

'Zalig die arm zijn'. Dat is de korte versie van het pastorale thema dat het heiligdom van Lourdes voor 2019 heeft vastgesteld. In de lange versie wordt er nog aan toegevoegd: 'Ik heb u niet beloofd gelukkig te worden in deze wereld, maar in de volgende'. Bij het thema is ook een logo ontworpen, dat bestaat uit een afbeelding van Bernadette tegen een achtergrond van wolken, die de hemel suggereren.

Het thema 'zalig die arm zijn' komt rechtstreeks uit het evangelie van Lucas 6,20. Jezus spreekt de mensen dan toe in acht zinnen die beginnen met 'zalig': "Zalig de armen, zalig de treurenden, zalig de vervolgden," etc. Jezus maakt in deze toespraak een heel duidelijke keuze voor degenen die niet bij de sterken en de machthebbers horen. Het zijn juist de eenvoudige mensen die de hemel verdienen, zo luidt zijn boodschap.

Daar ligt ook de relatie met Bernadette: zij was ook een arm, ongeletterd en ziek meisje. Uitgerekend zij zag Maria. Die beloofde haar een beter leven in de hemel. Vandaag de dag is Lourdes nog steeds de plek waar iedereen die het moeilijk heeft naartoe mag komen om kracht op te doen voor een beter leven.<< Terug naar het nieuwsoverzicht