Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Rondgang van de relieken van H. Bernadette stopgezet

Geplaatst op: 27 maart 2020

Gezien de maatregelen die geldig zijn in België en Nederland om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is besloten om de rondgang van de reliekschrijn van de H. Bernadette in België en in Nederland stop te zetten. De tocht zou op 11 mei in Den Bosch beginnen en vervolgens langs tal van bedevaartplekken in alle Nederlandse bisdommen gaan. Ook de tocht door België, die half maart al begonnen was, is stilgelegd.

Na een succesvolle rondgang in verschillende Europese bisdommen en bedevaartplaatsen, was het de bedoeling dat de reliekschrijn van de heilige Bernadette Soubirous vanuit Lourdes ook naar België en Nederland zou komen. Op verschillende plaatsen in België en Nederland stonden vieringen, pelgrimstochten en allerlei activiteiten op het programma om het verhaal van Bernadette en de boodschap van Lourdes onder de aandacht te brengen.

Na overleg met verschillende organisatoren is de moeilijke beslissing genomen om de verdere rondgang van de relieken stop te zetten. Onder de huidige beperkende maatregelen en de verwachting dat de afbouw van deze maatregelen nog verschillende weken zal duren, kan de rondgang niet onder ideale omstandigheden georganiseerd worden.

Bernadette Soubirous is het meisje dat in 1858 in de Franse bedevaartplaats Lourdes achttien keer een verschijning van Maria zag. In 1933 werd ze heilig verklaard. Een deel van haar relieken wordt sindsdien in Lourdes bewaard. Sinds enkele jaren maakt de reliekschrijn een rondgang langs bedevaartplekken over de hele wereld. Voor 2020 stond een bezoek aan de Beneluxlanden op de planning.
Bekeken wordt nu of de relieken op een later moment alsnog een rondgang door België en Nederland kunnen maken. Dit zal mogelijk 2021 of later worden.<< Terug naar het nieuwsoverzicht