Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Uit de oude doos - bedevaart Kevelaer 1823

Geplaatst op: 08 februari 2019

Programma van een reis naar Kevelaer 1823

In 1819 werd met goedkeuring van paus Pius VII het broederschap van de Westlandsche Processie naar Kevelaer opgericht. In februari 1969 heeft het toenmalig (Hoofd)bestuur van de Westlandsche Processiebroederschap van O.L. Vrouw van Kevelaer het broederschap opgeheven en alle bezittingen van het broederschap overgedragen aan het kerkbestuur van de Sint Jan de Doperparochie (nu Elisabethparochie) te Wateringen. Anno 2019, nu dus 200 jaar later na de oprichting, duiken we in de archieven en nemen u mee in de vele bedevaarten naar Kevelaer.

Op de derde september zullen de leden behorende tot het trekken met de processie naar Kevelaar 's morgens om 5 uur met een schuit van Delft en Den Haag op Leiden varen. Aldaar zullen zij zich verzamelen in een afgehuurde schuit en zo samen met gezangen en gebeden naar Utrecht varen (ongetwjfeld zullen zij over de Oude Rijn zijn gevaren langs Alphen, Bodegraven, Woerden enz.). Hoe ze sliepen weten we niet. Maar op de vierde september zullen zij 's morgens om 8.00 uur twee heilige missen volgen, een te Rijzenburg en een te Buren. Dan reizen ze naar Nijmegen. Ook daar is 's morgens de vijfde september om 8.00 uur een plechtige mis voor de pelgrims. Diezelfde middag om 16.00 uur zal de processie Kranenburg 15 km ten zuidoosten van Nijmegen in Duitsland binnentrekken. Daar wordt een kaars geofferd en het altaar van het heilig kruis, er wordt gepreekt en de pelgrims worden gezegend. De overleden leden van de broederschap van het laatste jaar worden daar herdacht. Op de zesde september 's morgens om 5.00 uur is.er weer een plechtige mis en daarna trekt de processie verder naar Kevelaar via Frosselt, Kessel, Asperden, Goch en Wees, ruim 30 km. Alle kerken worden er bezocht. In Kevelaar wordt weer een kaars geofferd. Op 7 september 's morgens om 9.00 uur verzamelen zich de leden weer om met het allerheiligste de omgang naar de grote kapel te doen. En vervolgens de plaats binnentrekken en een hoogmis bijwonen. Na de hoogmis moeten de broedermeesters nadat ze een weinig gegeten hebben om 11.00 uur naar de Genadekapel om naar het oude Kevelaar te gaan. Men bezoekt dan alle belangrijke plekken. Op 8 september 's morgens om 04. 00 uur krijgen ze allen tenslotte de zegen en trekken naar Wees, 7 km. ten noordwesten van Kevelaar. Vervolgens trekken ze langs Goch, 6 km, Asperden 3 km, Kessel 3 km naar de Nederlandse grens. Alle kerken worden onderweg bezocht. Te Kranenburg 11 km zal de processie uiteen gaan en vertrekt men naar Nijmegen. Op 9 september is er dan in Nijmegen om 5.00 's morgens een heilige mis.

Lees meer over de historie van het broederschap van de Westlandse processie naar Kevelaer<< Terug naar het nieuwsoverzicht