Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Uit de oude doos - harmonievereniging "De Phoenix"

Geplaatst op: 23 april 2019

In 1819 werd met goedkeuring van paus Pius VII het broederschap van de Westlandsche Processie naar Kevelaer opgericht. In februari 1969 heeft het toenmalig (Hoofd)bestuur van de Westlandsche Processiebroederschap van O.L. Vrouw van Kevelaer het broederschap opgeheven en alle bezittingen van het broederschap overgedragen aan het kerkbestuur van de Sint Jan de Doperparochie (nu Elisabethparochie) te Wateringen. Anno 2019, nu dus 200 jaar na de oprichting, duiken we in de archieven en nemen u mee in de vele bedevaarten naar Kevelaer.

De harmonievereniging "De Phoenix" heeft de traditie om de bedevaarten naar het Duitse Kevelaer muzikaal te begeleiden vele jaren in ere gehouden. Dit in navolging van het toen opgeheven fanfarekorps "De Ster". In de periode dat deze foto gemaakt werd, ging men al per trein naar Kevelaer (eind jaren twintig). Maar omstreeks 1880 was er voor de Westlandse pelgrims 's morgens om vijf uur al een Heilige Mis in de Lieve Vrouwekerk te Rotterdam. Daarna volgde om zes uur de inscheping en vertrok men per stoomboot richting Nijmegen. Vanuit Nijmegen ging men dan naar Kranenburg (in de buurt van het bedevaartsoord). Hier kwamen de pelgrims dan na een reis van ruim tien uren aan, om dan de volgende morgen om vier uur al weer "getracteerd" te worden op een misoffer. De vertrekdatum van de Westlandse processie was meestal op 10 september. Deze feiten staan vermeld in het Westlandse processieboekje uit het jaar 1877.

We zien van links naar rechts, bovenaan: Janus van der Burg, Wim Verhagen, Antoon van Zwet, Gerard de Gier, Arie van Veen, Leo Donek, Gerrit van der Burg, Cor Bakker, Piet van Zwet en Jan Onings.
Onderaan, eveneens vanaf links: Piet van der Hoeven, Jacob Goense, de toen in Wateringen actieve pastoor, pater Frans Onings en Theo van der Hoeven. Het ledenbestand van "De Phoenix" was toen al groter dan het aantal aanwezigen op deze foto, maar niet iedereen kon de reis meemaken.<< Terug naar het nieuwsoverzicht