Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Verslag WestlanDrenthe bedevaart dag 5

Geplaatst op: 18 november 2018

bedevaart naar het Heilig Land 14 t/m 21 november 2018
dag 5 - zondag 18 november

‘Geduld en vertrouwen’
Vandaag bezochten we de herdersvelden in Bethlehem. In het zonnetje, met uitzicht op de velden en met achter ons de kerk gewijd aan de herdersvelden lezen wij het evangelie en zingen kerstliederen. Mooi! De verschillende kerken zijn als oases in de betonnen woestijn van de steden. De kerken hebben veel groen om zich heen, liggen in mooi aangelegde en goed onderhouden parken.

We gingen daarna de plaatselijke middenstand helpen. We werden een winkel binnen geleid en konden daar ons hart ophalen aan souvenirs en andere lokaal gemaakte parafernalia. Daarna lunch aan het plein van de Geboortekerk. Met een sneltreinvaart werden honderden maaltijden geserveerd. Weer geanimeerd met mede- pelgrims gesproken.

Na de de lunch gaan we naar de Geboortekerk. De kerk zelf is vol met pelgrims. Je kunt over de hoofden lopen. Mede omdat er gerenoveerd wordt en daardoor de helft van de kerk in de steigers staat, voelt het nog drukker aan. De kerk bestaat uit delen, die zijn toegewezen aan Grieks orthodoxe, of Russisch orthodoxe en Armeense Christenen. De wanden zijn versierd met mozaïek en met een keur aan iconen.   

Tijdens de bedevaart ben ik toch elke keer op zoek naar een moment van verstilling en het gevoel van nabijheid van Jezus. Daarom wil ik hier ook de plek zien waar Maria bevallen is van Jezus. Voor die plek, onder de rijk versierde kerk. De rij voor de geboorte plek is giga. Een mede-pelgrim en ik vatten de moed op om er in te gaan staan. Telkens spreken we vol vertrouwen af om zo en zo laat, daar en daar te zijn in de rij. We hebben namelijk een deadline; om kwart voor drie moeten we verzamelen om naar de Eucharistieviering in de Catharinakerk te gaan. En ik mag de tweede lezing lezen, dus ik moet op tijd aanwezig zijn. In de rij staan pelgrims met allerlei nationaliteiten; uit Equador, Korea, Indonesië, Spanje, Irak, enz. enz.
Heel langzaam gaat de stroom met horten en stoten vooruit. En uiteindelijk komen wij in een ruimte die door middel van een deur weer toegang geeft tot de ruimte met de geboorteplek.
Na wat dringen en uiteindelijk een uur wachten, staan mijn metgezel en ik voor een lage nis (formaat open haard), met op de vloer een zilveren ster die aanduid dat op die plek Maria bevallen is van Jezus. Net als de anderen knielen we neer en leggen ons hoofd op de geboorteplek.
En, ik word geraakt door de gedachte dat hier de geboorteplek van Jezus is. Het deed mij echt wat. Een mooie inspirerende ervaring! Het uur wachten is het meer dan waard.

Ruim op tijd ben ik weer bij Monique om samen naar de kerk te gaan. De boekjes worden uitgereikt en kort voor de viering kan ik de tekst van de tweede lezing doornemen.
Met alle Nederlandse pelgrims vieren we Kerstmis. Het is prachtig en ontroerend om de nagenoeg helemaal gevulde kerk onder leiding van het geweldige koor de liederen uit volle borst te horen zingen en te horen bidden. Het is een eer en genoegen om voor zo’n volle kerk de tweede lezing (brief van Paulus aan Titus; de heiland is gekomen) te mogen verzorgen.

Na afloop van de viering maken we een groepsfoto met alle Nederlanders en gaan daarna naar Jericho waar we vanavond slapen. De dag sluiten we af met een heerlijk diner in goed gezelschap.

Bernd<< Terug naar het nieuwsoverzicht