Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Verslag WestlanDrenthe bedevaart dag 7

Geplaatst op: 20 november 2018

bedevaart naar het Heilig Land 14 t/m 21 november 2018
dag 7 - dinsdag 20 november

‘Geloof in het leven’

Vandaag is het weer vroeg dag. De hele dag zijn we in Jeruzalem. Het is prachtig weer. We starten onze dag in de Kerk van de Hemelvaart, op de Olijfberg. Het is een kleine kapel. In de kapel is een steen met daarin de voetafdruk van Jezus. Het mooie aan deze locatie is, is dat hij klein is. Geen grote kathedraal met barokke kunst of iconische schilderijen....want hoeveel ruimte is nodig voor de Hemelvaart van de Heer?

Onze volgende doel is de kerk van het Onze Vader. Ook op de Olijfberg. De locatie waar Jezus zijn leerlingen en in het verlengde daarvan ons en de hele wereld het gebed tot God heeft geleerd. In alle talen is het Onze Vader te zien; van Chinees tot Spaans en van Fries tot Swahili. Vanaf de Olijfberg hebben we een schitterend uitzicht op de stad vanaf de Oostzijde. De Gouden Koepel, het tempelplein, de Kerk van het Hanengekraai. Onder de Gouden Koepel ligt de berg Moriah waar de fundamenten van de wereld liggen (volgens de joden) en ook de steen waarop Abraham Isaak wilde offeren. Voor de moslims is deze plek heilig vanwege Mohammed die daar geweest is.

We bezoeken vervolgende de kerk ‘dominus flevit’; de Heer huilt. En de Heer huilt vanwege zijn visioen van de vernietiging van de tempel. De kerk is een ontwerp van de Italiaanse architect Antonio Barluzzi. De kerk heeft de vorm van een traan en op de hoeken staan kruiken in de vorm van een traan. De gebruikte steen is poreus en geeft ook zo een huilend effect.

Tot slot gaan we op de Olijfberg naar de Getsemanekerk. De kerk is gebouwd op de steen waarop Jezus zijn doodangstige gebed tot Zijn Vader heeft gebeden. Het is een betrekkelijke sobere en donkere kerk. 

Na de lunch lopen we over de Via Dolorosa, de Kruisweg. De Via Dolorosa loopt dwars door de oude stad en is nu een levendige winkelstraat met de omvang van een steeg en even druk als de Kalverstraat op zaterdagmiddag. 

Het opvallende is dat wij als groep van een man of 50 biddend en zingend door de straat gaan en niemand daar aanstoot aanneemt, of gek over doet of het onmogelijke maakt. We zijn er gewoon en alles gaat door. Geweldig! We maken tussen de 4e en de 5e statie een tussenstop bij de de Klaagmuur. Dat is de westelijke muur van de tempelberg. De muur waar continue gebeden wordt door de joden. Ik vond het een mooie beeld van gebed en leven in harmonie.

We vervolgen de Kruisweg en eindigen in de Grafkerk op Golgotha. Ook dat is een kerk, net als de geboortekerk met verschillende hoeken en nissen gewijd aan verschillende Christelijke religies.  Een mooie afsluiting van weer een geweldige dag en van een prachtige en indrukwekkende week.

Bernd<< Terug naar het nieuwsoverzicht