Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Werkzaamheden in Lourdes naderen einde

Geplaatst op: 04 april 2018

De werkzaamheden rond de grot in Lourdes naderen langzaam hun voltooiing. Het heiligdom hoopt dat er hierdoor meer rust ontstaat op de plek die als het 'hart van Lourdes' wordt gezien.

De herinrichting van de grot zelf is al afgerond. In het gebied rechts ernaast is de bestaande sacristie verbouwd en is een tweede sacristie bijgebouwd. Ook zijn er achttien nieuwe kraantjes gekomen, waar pelgrims hun handen of hun gezicht kunnen wassen met Lourdeswater. Het plantsoen erom heen is opnieuw aangeplant, waardoor het geheel veel meer een parkachtige uitstraling heeft gekregen.

Baden
Afgelopen winter is heel hard gewerkt aan de renovatie van het gebouw van de baden dat daarnaast staat. De donkere betonnen overkapping is vervangen door een veel lichtere houten luifel. Ook is er nu een speciale badruimte voor kinderen ingericht. Die was er nog niet. Kinderen hoeven voortaan ook minder lang te wachten. Bij de baden was eerder al een nieuwe brug aangelegd.

Kruisweg
Wie langs de baden doorloopt en de laatste brug over de rivier de Gave neemt, komt uit bij de plek waar in het verleden de oude kruisweg voor de zieken stond. Deze gemetselde muurtjes zijn afgebroken. Op het veld ernaast zijn de witte marmeren beelden van de nieuwe kruisweg voor de zieken geplaatst. Deze stonden eerst een flink stuk verderop. Met name voor mindervalide pelgrims of rolstoelduwers was het erg ver lopen. Bovendien is op de nieuwe plek veel meer schaduw. De beelden staan wel dichter op elkaar, omdat het heiligdom ervan uitgaat dat de kruisweg vooral gelopen wordt door individuele pelgrims of kleine groepjes.

Kaarsen
Op het gazon rechts ernaast - tegenover de baden - komen zeven nieuwe zogeheten 'kapellen van licht'. Dit wordt de plek waar pelgrims kaarsen kunnen opsteken. Het heiligdom experimenteert al enkele jaren met de juiste opstelling. Men denkt die nu gevonden te hebben met grote overkappingen, waaronder de kaarsenbakken komen te staan. Voor degenen die bekend zijn in Lourdes: dit is de plek waar voorheen een tijd lang de 'weg van het water' was. De plek waar op dit moment de kaarsen staan - precies tegenover de grot - wordt weer leeggeruimd en wordt een zogeheten 'stilte- zone'.

Het heiligdom denkt met deze maatregelen ook een nieuwe looproute voor pelgrims te hebben ontworpen. Vanaf de arcades (grote bogen) kom je als pelgrim vanuit de drukte van de esplanade via het plein met de bomen in de rust van de grot. Na de ontmoeting met Maria bij de grot kun je - net als Bernadette - eerst je gezicht wassen met het water, vervolgens de kruisweg lopen, een kaars aan- steken en dan tegenover de grot in de stilte zone uitkomen voor gebed of meditatie.

Klik hier voor de fotoreportage rond de verbouwing van de baden.

Bron: Lourdes Magazine Stemmen uit Lourdes<< Terug naar het nieuwsoverzicht