Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Poolse keuken

Geplaatst op: 01 juli 2017

De Poolse keuken is een stijl van koken en van het bereiden van voedsel afkomstig uit Polen, maar is sterk beïnvloed door de culinaire tradities van de vele nationale groepen die eeuwenlang in het land leefden, dus met name van: de Joden, de Oekraïners, de Wit-Russen en de Litouwers.

De Poolse keuken heeft zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld. Sommigen zullen zeggen dat een typisch Pools gerecht bestaat uit gepaneerde varkenskotelet (kotlet schabowy ) met aardappelen en kool terwijl dat alleen in de 19de eeuw op de Poolse tafel verscheen. In het oude Polen waren het hert en graanproducten (kasza) de meest populaire voedsel bestanddelen op tafel. In de tijd van de Volksrepubliek Polen was de keuken erg eentonig en armoedig. Ze bestond voornamelijk uit typisch Poolse ingrediënten, met een overdadig gebruik van vet, room en sausen. In het huidige Polen ziet men een grote invloed van de mediterrane keuken. De Polen eten meer rauwe groenten en hun gerechten zijn meer gevarieerd. Niet zonder betekenis is de invloed van het grote aantal culinaire programma’s op de Poolse TV.

Hoewel de bereiding van de traditionele gerechten vaak veel tijd eist, houden veel Polen ervan deze zelf te bereiden. Vooral als ze gasten ontvangen is het gebruikelijk om die zelf gemaakte gerechten op te dienen (en  er trots op te zijn). Niemand zal het zich in het hoofd halen om tijdens Pasen of Kerst met gerechten uit de supermarkt te komen. Aan de andere kant nu zal geen vrouw meer zestig eieren gebruiken om het traditionele paas-deeg te maken! Maar veel oudere vrouwen bereiden nog steeds graag allerlei fruit en vruchten, zoals jam, ingemaakte komkommer (is heel populair) of vruchtensap.

De typisch Poolse maaltijden bestaan uit ontbijt (‘s ochtends vroeg), middagmaal (meestal op gediend tussen 13:00 en 16:00 uur) en het diner (‘s avonds).

De meest essentiële onderdelen van een typisch Poolse maaltijd zijn de soep en het zogenaamde “tweede gerecht”: vlees of vis, aardappelen en groenten. De aardappelen kunnen vervangen worden door graan of noedels.

De typische Poolse desserts zijn: appeltaart (szarlotka), die vaak wordt geserveerd met ijs of slagroom, sernik (cheesecake), piernik (peperkoek), rolada makowa (maanzaad-roercake met rozijnen en /of noten), en allerlei soorten gistdeeg. De traditionele cake voor Pasen is mazurek – een vierkante of ronde taart bedekt met een zoete dressing en gedroogd fruit, noten en andere lekkernijen.



<< Terug naar het nieuwsoverzicht