Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Bijzonder Marialof in Wateringen

Geplaatst op: 27 mei 2013

WATERINGEN • Een groep Westlanders gaat deze zomer naar Kevelaer, een bedevaartsoord in Duitsland. Ter gelegenheid van de pelgrimstocht is er woensdagavond in de Sint Jan de Doperkerk een traditioneel Marialof. ,,Al in 1819 was vanuit hier een bedevaart naar de Duitse stad.”

Suzanne van Leeuwen (AD editie Westland)

,,Het Marialof is een heel oude traditie in de Katholieke Kerk die we dit jaar gaan voortzetten,” vertelt Jaap Steenvoorden (52), pastoor en voorganger bij de viering. In de recente geschiedenis is het de eerste keer dat er een Marialof wordt gehouden in de Sint Jan de Doper te Wateringen. ,,We doen dat dit jaar, omdat er in augustus een bedevaart is naar Kevelaer, een Mariabedevaartplaats.”

Een Marialof is een gebedsviering waarin God met de heilige Maagd Maria wordt geloofd en geprezen. ,,We doen dan onder meer het rozenkransgebed en we zingen een aantal Marialiederen,” legt Steenvoorden uit. ,,Het aanbidden van het heilig sacrament, de hostie die het lichaam van Christus voorstelt, is het belangrijkste onderdeel van de viering.”
Nico Stijger (54), secretaris van Stichting Bedevaarten Westland, begeleidt dit jaar de groep die op 20 en 21 augustus naar het Duitse Kevelaer gaat op pelgrimstocht. De verwachting is dat er ongeveer vijftig mensen meegaan.

,,We gaan daar in ieder geval naar de Genadekapel,” vertelt hij. ,,In de kaarsenkapel ernaast zetten we dan als groep een bedevaartskaars neer, die symbool staat voor de verbondenheid met Maria.” Kevelaer is al sinds 1642 een bedevaartsoord. “Een koopman hoorde toen tot drie keer toe een geheimzinnige stem die zei dat hij een kapel moest bouwen. De stem was vermoedeliik van Maria.”

,Van oudsher worden er vanuit de Sint Jan de Doper bedevaarten gehouden naar de Duitse stad. “dat is al  al in 1819 gebeurd,” aldus de secretaris. ,,Toentertijd gingen de pelgrims er heen met de trekschuit. Dat was een dagenlange onderneming. Nu kunnen we gelukkig met de bus.”  

In de Wateringse kerk herinnert nog veel aan de vroegere pelgrimstochten naar de Duitse bedevaartsplek. ,,Er zijn bijvoorbeeld drie glas-in-loodramen die het verhaal vertellen van Kevelaer.” Ook de spullen die men vroeger meenam, zijn er te vinden. Bedevaarders gingen toen op pad met een hele uitrusting van onder meer vaandels, processiestaven en zilveren beelden. ,,Om de sfeer van toen te beleven, willen we deze zomer graag een van de vaandels meenemen.”  

Stijger gaat ervan uit dat er woensdag veel mensen komen naar het Marialof. ,,Ik merk dat er een toenemende behoefte is aan een traditioneel Marialof. De mensen die meegaan op bedevaart kunnen elkaar ontmoeten bij de viering. Het is overigens niet zo dat iedereen die komt,  ook naar Kevelaer gaat.” 

De plechtigheid begint woensdagavond om 19.00 uur in de Sint Jan de Doperkerk, gelegen aan de Herenstraat in Wateringen.



<< Terug naar het nieuwsoverzicht