Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Ontstaan van de Kevelaerbedevaart

Geplaatst op: 01 augustus 2014

In de Kerstperiode van 1641 hoorde de handelsreiziger Hendrick Busman driemaal een mysterieuze oproep: „Op deze plek moet je voor mij een kapelletje bouwen!“ Busman was op weg van Weeze naar Geldern en bad juist bij het hagelkruis dat op een kruising in de nabijheid van het gehucht Kevelaer stond. Hendrick keek verwonderd om zich heen, maar zag niemand. Hij liep vervolgens verder en negeerde de stem. Zeven dagen later reisde hij nogmaals via deze route en hoorde hij op dezelfde plek voor de tweede maal dezelfde woorden. Ook nu kwamen de woorden uit de richting van het hagel¬kruis. Hendrick Busman was arm, maar wilde toch zijn best doen voor de bouw van een kapel.

Later, het gebeurde een maand voor Pinksteren, kreeg zijn vrouw Mechel een nachtelijke verschijning waarin zij bij een groot stralend licht een voorstelling van een kapelletje zag met daarin een afbeelding die ze enige tijd eerder in de handen van twee soldaten had gezien. Deze soldaten hadden een prentje bij zich van Onze Lieve Vrouwe van Luxemburg en probeerden het aan haar te verkopen, maar het was te duur. Door de verschijning ging ze op zoek naar de soldaten met het prentje. Ze kreeg het prentje en nam het mee naar huis. Aanvankelijk werd het prentje bewaard in Geldern. Vervolgens werd het prentje in processie naar Kevelaer gebracht en in het heilige huisje geplaatst. Dit heilige huisje was gebouwd door Hendrick Busman naar het voorbeeld uit het visioen van zijn vrouw. Nog diezelfde dag kwam er een grote groep pelgrims op het kapelletje af uit Geldern en andere dorpen. Ook gebeurde er enkele wonderen, die opgetekend zijn. “Alles wat hier gezegd is, is zo gebeurd en is werkelijk waar. Ik, Hendrick Busman, leg daarvoor een eed af. Ik vertel dit tot meerdere eer en glorie van God en Zijn allerheiligste Moeder en Maagd.“ Hun geloofsbelijdenis bezegelden Hendrick Busman en zijn vrouw met een inscriptie in de sokkel van het kapelletje.

Daar is het vandaag de dag nog steeds te zien onder een wapenschild met kruis en twijg, daarnaast een zinsnede uit het Magnificat en de tekst: An(n)o 1642 Hendrick Busman - Mechel Scholt gegev(en).
Op deze plaats, waar Hendrick Busman bad, komen vandaag de dag nog honderdduizenden voor gebed. Hendrick stierf toen het aantal pelgrims al lang de kaarsenkapel vulde. Hij werd begraven op 14 maart 1649. Zijn getuigenis van het gebeurde op de heide nabij Kevelaer werd tijdens de Synode van Venlo vastgelegd.



<< Terug naar het nieuwsoverzicht