Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Historie Westlandsche Broederschap

Geplaatst op: 30 mei 2014

In 1819 werd met goedkeuring van paus Pius VII het broederschap van de Westlandsche Processie naar Kevelaer opgericht. De broederschap staat onder kerkelijk gezag en oppertoezicht van den Bisschop van Haarlem, Mgr van Vree, later opgevolgd door Mgr. P.M. Snickers en Mgr. A.J. Callier. Het bestuur van een Broederschap, ook wel Hoofd-Directie genoemd, bestaat uit een President-Processiemeester, een Secretaris-Rentmeester, vijf Broedermeesters en zoveel Lijsthouders en Correspondenten als door de vergadering nodig zijn. In 1881 wordt gesproken over Broedermeesters-Directeuren. De functie van President-Processiemeester, ofwel voorzitter, werd toegewezen aan de pastoor.

Een bedevaart naar Kevelaer was een echte boetetocht. Men ging toen per trekschuit te middernacht naar Rotterdam. In de kerk op de Wijnhaven werd er om 5 uur 's morgens een Heilige Mis opgedragen en daarna ging het per stoomboot naar Nijmegen. Behalve de vele pelgrims gingen er ook minstens 10 kisten vol materialen mee (vaandels, processiestaven, kaarsen, lantaarns, sherpen enz.). Bij de Inspectie der Directe Belastingen, Invoerrechten en Accijnzen werd een verzoek ingediend om vrijdom van invoerrecht voor Processiegoederen, nader omschreven op de bijgevoegd gewaarmerkte lijst.

De processie kwam tot grote bloei. In talrijke parochies van het hele bisdom waren broedermeesters of lijsthouders. De deelname werd zó groot, dat Delft zich in 1912 afscheidde. Sedertdien is de kerk van Wateringen broederschapkerk. Het hoofdbestuur zetelde echter reeds van ouds te Wateringen. Tijdens de jaarlijkse processie op 15 augustus in de schone kerk van Wateringen, waar heel de historie van Kevelaer en Lourdes in de gebrandschilderde ramen beschreven staat, werd vanouds het zilveren processiekruis vooruit gedragen, dat in 1828 door Catharina Vierens werd geschonken.

In februari 1969 heeft het toenmalig (Hoofd)bestuur van de Westlandsche Processiebroederschap van O.L. Vrouw van Kevelaer het broederschap opgeheven en alle bezittingen van het broederschap overgedragen aan het kerkbestuur van de Sint Jan de Doperparochie te Wateringen.



<< Terug naar het nieuwsoverzicht