Bedevaarten en pelgrimstochten in 2018

Samen op bedevaart, ieder met een eigen intentie, maar wel met de taal van ontmoeting. Hoe, wat, waar, wanneer en met wie? Hieronder vindt u een overzicht met informatie van bedevaarten en pelgrimstochten die we vanuit de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin in 2018 organiseren.

De met * aangemerkte pelgrimages vallen buiten verantwoordelijkheid van Stichting Bedevaarten Westland

Stille Omgang - jongerenprogramma (Amsterdam)*

Thema:           'Everlasting'  
Kosten:           € 8,00 p.p. (14-30 jaar)
Info:             
Plaats:            De Mozes en Aäron kerk, Waterlooplein 207 te Amsterdam
Datum:           zaterdag 17 maart 2018

Wat vind jij belangrijk in het leven? Welke zaken zijn eigenlijk van blijvende waarde? En hoe zit dat met de hemel? Ook dit jaar staan een inspirerend hoofdprogramma, vijf deelprogramma's om uit te kiezen, en de Heilige Mis met Mgr. Punt (de bisschop van Bisdom Haarlem-Amsterdam) weer op de planning. Aan het eind van de avond gaan we samen de Stille Omgang lopen door Amsterdam.
Je kunt je aanmelden (niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd!) door een mailtje te sturen naar aanmelding@stille-omgang.nl. De Mis is vrij toegankelijk, de kosten van de rest van het programma zijn 8 euro.

Stille Omgang - Amsterdam*

Intentie       Eucharistie = leven
Kosten:       € 15,00 p.p. (tot 14 jaar  € 5,-)
Info:            www.stille-omgang.nl
Plaats:         Amsterdam
Datum:        zaterdag 17 maart 2018

In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 maart 2018 wordt in Amsterdam de 137e Stille Omgang gelopen. Jaarlijks komen uit heel Nederland duizenden mensen, meest gelovigen, naar ‘Mirakelstad’ Amsterdam om mee te doen aan de Stille Omgang.

Lees ook: Wat is de Stille Omgang?

Lourdes - 7 t/m 15 mei 2018

Thema “Doe alles wat Hij u zeggen zal.”
Kosten : vanaf € 899,-
Plaats : Lourdes
Info : informatiebijeenkomst op 10 februari om 14.00 uur in H. Machutusparochie
  Choorstraat 105 te Monster
  : reisfolder
Aanmelden : digitaal of via de contactpersonen
Datum : maandag 7 mei t/m dinsdag 15 mei 2018
Vervoer : per luxe touringcar

Enkele belangrijke data:

  • 10 februari 2018 - informatiebijeenkomst in Monster
  • 14 april 2018  - startbijeenkomst deelnemers bedevaart

Dauwtrappen Hemelvaartsdag - 10 mei 2018*

Kosten : geen
Plaats : Wateringen - St. Jan de Doper - Herenstraat 164
Info : Nel Groenewegen tel. 0174-625317 of Toos Slaman  0174-626563
Datum : donderdag 10 mei 2018
Aanmelden : niet van toepassing
Tijd : 07.30 uur

Dit jaar wordt voor de 16e keer de ochtendwandeling op Hemelvaartsdag georganiseerd. De wandeling is bedoeld voor jong en oud en duurt ongeveer anderhalf uur. Even de tijd nemen om te genieten van de dingen om ons heen, van rust en ruimte, natuurschoon en morgendauw. Onderweg gebruiken we een consumptie (voor eigen rekening), tot slot als afsluiting een viering om 9.30 uur. Er hoeft niet van te voren ingeschreven te worden.

Brielle - 7 juli 2018

Thema : Volharden in gebed
Kosten       : geen
Plaats : HH. Martelaren van Gorcum - Brielle
Info : zie folder (volgt)
Aanmelden : digitaal via de site
Datum : zaterdag 7 juli 2018
Tijd : verzamelen om 07.30 uur bij de H.H. Martelaren van Gorcum in De Lier, Kerklaan 8

Westland-Brielle-Westland, een Westlandse fietsbedevaart naar Den Briel
De Westlandse parochiefederatie wil deelnemen aan de Nationale Bedevaart naar het Heiligdom van de Martelaren van Gorcum in Den Briel op zaterdag 7 juli 2018. Voor sommige deelnemers heeft deze spirituele reis ook een sportief kantje. De groep gaat op de fiets naar Den Briel. Verzamelen op zaterdagochtend om 7.30 uur bij de H.H. Martelaren van Gorcumkerk in De Lier. Na een kort meditatief moment en de pelgrimszegen vertrekken de fietsers om 08.00 uur. Er gaat een bezemwagen mee zodat niets in de weg staat om mee te gaan. 

‘Den Briel’ is een nationaal bedevaartsoord en het bekendste bedevaartsoord in het bisdom Rotterdam. Het hele jaar door, maar speciaal rond 9 juli trekken vele katholieken erheen op bedevaart om de martelaren van Gorcum te gedenken en gesterkt te worden in het geloof.

Lees ook: Op bedevaart naar Brielle, de geschiedenis van de martelaren van Gorcum

Lourdes the Young Travelers - 21 t/m 28 juli 2018*

Kosten            vanaf € 295,--
Leeftijd           16 t/m 35 jaar
info                zie folder
Plaats             Pyreneeën, Lourdes
Aanmelding     digitaal via de site
Datum            21 t/m 28 juli 2018     

The Young Travellers  - 8-daagse belevingsreis Pyreneeën  (LO1891)  vanaf € 295,--
Een week lang: optrekken met jongeren, Lourdes ontdekken, hiken in de Pyreneeën, raften, kroegentochten (geen alcohol onder 18), koken op vuur, chillen aan het meer Lac de Lourdes. Voor iedereen tussen de 16 en 35 jaar een echte belevenis! Bekijk de speciale folder en Boek nu

Kevelaer -  7 en 8 augustus 2018

Thema           Zoek Vrede
Kosten:          vanaf € 149,50
Info:              zie folder of via contactpersonen
Plaats:           Kevelaer, Duitsland
Aanmelding:   digitaal via de site
Datum:           augustus 2018

Bedevaartprogramma dag 1
Om 07.00 uur vertrekken we vanuit Wateringen per luxe touringcar naar Kevelaer. Bij aankomst in Kevelaer zullen we ons tegoed doen aan koffie met wat lekkers. Nog voor de lunch brengen we onze bedevaartskaars naar de Genade kapel met aansluitend een korte rondleiding over het heiligdom. In de middag lopen we de grote kruisweg. En als dagsluiting van de eerste dag hebben we een kort programma (rozenkransgebed) in de kapel.

Bedevaartprogramma dag 2
Na het ontbijt gaan we naar Kevelaer voor een eucharistieviering voor de Westlandse pelgrims. Een bezoekje aan het stadje Kevelaer mag zeker niet ontbreken. Sinds meer dan 360 jaar bepaalt de bedevaart hier het dagelijks leven. Nog voor ons vertrek uit Kevelaer zullen we met een danklof onze bedevaart afsluiten. Vertrek uit Kevelaer ca. 15.30 uur, aankomst in Wateringen zo rond 18.30 uur.

Informatie
De parochiebedevaart is een busreis met één overnachting. Iedere parochiaan, jong, oud, student en gezin wordt uitgenodigd voor deze bedevaart. Het is mogelijk om een rollator of opvouwbare rolstoel mee te nemen. Bent u rolstoelafhankelijk en heeft u meer persoonlijke zorg nodig dan gaan wij samen met u kijken wat de mogelijkheden zijn.

Maria Tenhemelopneming - 15 augustus 2018

Op 15 augustus viert de katholieke kerk jaarlijks het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Een feest dat bij velen wel herinneringen zal oproepen aan hoe het vroeger gevierd werd. In ons omringende landen is die traditie veelal niet verloren gegaan, bij onze oosterburen is het zelfs nog een vrije dag, een ‘zondag’.

Evenals voorgaande jaren wordt u allen van harte uitgenodigd om dit feest met de gehele federatie te vieren in de H. Machutuskerk in Monster. De viering begint om 19.00 uur, met een processie naar en langs de oudste Lourdesgrot van Nederland (achter de kerk) wordt de viering afgesloten. Na de processie ontmoeten we elkaar achter in de kerk voor een kopje koffie.

Wij hopen dat op woensdag 15 augustus 2018 velen van u aanwezig zullen zijn om samen het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming te vieren.

Heiloo Oogstdankdag - 5 september 2018*

Thema:         Dankbaarheid geeft het leven kleur
Info:             www.onzelievevrouwternood.nl
Plaats:          Heiloo
Aanmelding: dhr. Kees Groenewegen, 0174-513497 of Peter van der Knaap 0174-293936
Datum:         woensdag 5 september 2018

De Land- en Tuinbouworganisatie L.T.O. Noord organiseert al sinds 1933 jaarlijks Oogstdankdagen in Heiloo. Deze wordt in 2018 gehouden op de eerste woensdag in september in de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Nood. Deze bevindt zich aan de Kapellaan te Heiloo. Pastoor J. Steenvoorden zal wederom voorgaan in de vieringen.
De agrarische producten zoals druiven, paprika’s etc. zullen na afloop naar een huis voor dak- en thuislozen gebracht worden. Heeft u nog producten mee te geven, dan zijn deze ook van harte welkom. Bij de ingang van de kapel kunt u ook persoonlijke intenties afgeven (schriftelijk opgesteld) die tijdens de eucharistieviering  genoemd zullen worden.  
Het programma ziet er als volgt uit:

10.30 u   Eucharistieviering
12.00 u   Lunch
13.30 u   Danklof met processie in het park
15.00 u   Vertrek uit Heiloo voor gezellige tussenstop in restaurant Halfweg
19.00 u   Thuiskomst

* buiten verantwoordelijkheid van Stichting Bedevaarten Westland

Israël - 14 t/m 21 november 2018

Thema : Sjalom
Kosten : vanaf € 1499,-
Plaats : Galilea, Kafarnaüm, Nazareth, Bethlehem, Jericho, Massada, Jeruzalem
Info : reisfolder
Aanmelden : digitaal of via de contactpersonen
Datum : woensdag 14 november t/m woensdag 21 november 2018
Vervoer : per vliegtuig Amsterdam - Tel Aviv v.v. en per luxe touringcar
Gidsen : Nederlandstalige pastorale en cultuurhistorische begeleiding

Israël: het land van de Bijbel, het land van Jezus. Treed samen met ons in de voetsporen van Jezus en bezoek onder andere het Meer van Galilea, de Dode Zee, de Hof van Olijven, maar ook Jeruzalem en Bethlehem. Vier samen met ons in de openlucht op de Berg van de Zaligsprekingen en loop de Via Dolorosa, de Kruisweg die Jezus aflegde voorafgaand aan zijn kruisiging. Beleef, ervaar, voel en bezoek de hoogtepunten in dit fascinerende land dat wij kennen uit de Bijbel.

Bedevaartprogramma
Tijdens onze bedevaart laten wij ons inspireren op plekken die wij kennen uit de Bijbel en treden wij in de voetsporen van Jezus.  We beginnen onze reis in Galilea. Zo varen wij over het Meer van Galilea en bezoeken we plaatsen die we vanuit de Bijbel kennen: Kapernaüm en Betsaïda. Samen met 1000 andere Nederlandse pelgrims vieren we tijdens de Nederlandse Dagen de Eucharistie in de openlucht op de Berg van de Zaligsprekingen.

We bezoeken de prachtige Basiliek van de Aankondiging in Nazareth, waar we samen een Vesperviering zullen hebben. Vanuit Galilea trekken we naar Betlehem. Onderweg bezoeken we de doopplek in de Jordaan en de Herdersvelden buiten Betlehem.

Na het bezoek aan Betlehem, met de Geboortekerk, en aan Jericho, hebben we de mogelijkheid om te 'zwemmen' in de Dode Zee en bezoeken we het indrukwekkende Massada. Tenslotte komen we in Jeruzalem waar zoveel plekken te vinden zijn die we kennen uit het leven van Jezus. Wat dacht u van de Olijfberg, de Hof van Olijven en de Heilige Grafkerk? Tenslotte lopen we samen de Via Dolorosa: de weg die Jezus heeft afgelegd met het kruis op zijn schouders. Laat jij je inspireren en ga je met ons mee op deze adembenemende reis?


Zijn er nog vragen?
Met veel zorg en aandacht hebben wij getracht alle bijzonderheden van de Westlandse bedevaarten en pelgrimstochten in 2016 hier te vermelden. Maar het kan altijd gebeuren dat bij het lezen van deze informatie juist op uw vraag niet een antwoord gegeven is. Geen punt, neem met ons contact op en wij doen ons best om ook die vraag van u beantwoorden.