Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Bedevaarten en pelgrimstochten in 2019

Samen op bedevaart, ieder met een eigen intentie, maar wel met de taal van ontmoeting. Hoe, wat, waar, wanneer en met wie? Hieronder vindt u een overzicht met informatie van bedevaarten en pelgrimstochten die we vanuit de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin in 2018 organiseren.

De met * aangemerkte pelgrimages vallen buiten verantwoordelijkheid van Stichting Bedevaarten Westland

Stille Omgang - jongerenprogramma (Amsterdam)*

Thema:           “VREUGDE”
Info:               www.stille-omgang.nl/jongerenprogramma
Plaats:            De Mozes en Aäron kerk, Waterlooplein 207 te Amsterdam
Datum:           zaterdag 16 maart 2019

In het eerste gedeelte van de avond is er een gezamenlijk programma waarin momenten van verdieping en muziek zullen ons begeleiden. Er is de mogelijkheid voor het sacrament van boete en verzoening. Volgend op het hoofdprogramma zijn er verschillende deelprogramma’s. Voordat we de Stille Omgang zullen lopen vieren we samen de Heilige Mis. Mgr. Punt, bisschop van bisdom Haarlem-Amsterdam, zal ons voorgaan in de Eucharistieviering. Tot slot lopen we de Stille Omgang door de straten van Amsterdam.

Stille Omgang - Amsterdam*

Intentie       Vreugde is het onfeilbare teken van de aanwezigheid van God
Info:            www.stille-omgang.nl
Plaats:         Amsterdam
Datum:        zaterdag 16 maart 2019

In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 maart 2019 wordt in Amsterdam de 138e Stille Omgang gelopen. Jaarlijks komen uit heel Nederland duizenden mensen, meest gelovigen, naar ‘Mirakelstad’ Amsterdam om mee te doen aan de Stille Omgang.

Lees ook: Wat is de Stille Omgang?

Lourdes - 30 april t/m 8 mei 2019 (--> AFGELAST)

Thema:          “Gelukkig de armen, voor jullie is het Koninkrijk van God”
Kosten:          vanaf € 899,-
Plaats:           Lourdes
Info:              reisfolder
Aanmelden:   NIET MOGELIJK - afgelast wegens te weinig belangstelling
Datum:          dinsdag 30 april t/m woensdag 8 mei 2019
Vervoer:        per luxe touringcar

LET OP: deze parochiereis is afgelast wegens onvoldoende belangstelling.

Dauwtrappen Hemelvaartsdag - 30 mei 2019*

Deze ochtendwandeling op Hemelvaartsdag is bedoeld voor jong en oud en duurt ongeveer anderhalf uur. Even de tijd nemen om te genieten van de dingen om ons heen, van rust en ruimte, natuurschoon en morgendauw. Onderweg gebruiken we een consumptie (voor eigen rekening), we beginnen met een viering om 9.00 uur. Er hoeft niet van te voren ingeschreven te worden.

Thema:         "Dauwtrappen met Franciscus"
Plaats:          HH. Martelaren van Gorcum - De Lier
Datum:         30 mei 2019
Tijd:             10.30 uur
Afstanden:     7 of 13 km

Brielle - 6 juli 2019

Thema:         Geroepen!
Kosten:         geen
Plaats:          HH. Martelaren van Gorcum - Brielle
Info:             zie folder (volgt)
Aanmelden:  digitaal via de site
Datum:         zaterdag 6 juli 2019
Tijd:            verzamelen om 07.30 uur bij de H.H. Martelaren van Gorcum in De Lier, Kerklaan 8

Westland-Brielle-Westland, een Westlandse fietsbedevaart naar Den Briel
De Westlandse parochiefederatie wil deelnemen aan de Nationale Bedevaart naar het Heiligdom van de Martelaren van Gorcum in Den Briel op zaterdag 6 juli 2019. Voor sommige deelnemers heeft deze spirituele reis ook een sportief kantje. De groep gaat op de fiets naar Den Briel. Verzamelen op zaterdagochtend om 7.30 uur bij de H.H. Martelaren van Gorcumkerk in De Lier. Na een kort meditatief moment en de pelgrimszegen vertrekken de fietsers om 08.00 uur. Er gaat een bezemwagen mee zodat niets in de weg staat om mee te gaan. 

‘Den Briel’ is een nationaal bedevaartsoord en het bekendste bedevaartsoord in het bisdom Rotterdam. Het hele jaar door, maar speciaal rond 9 juli trekken vele katholieken erheen op bedevaart om de martelaren van Gorcum te gedenken en gesterkt te worden in het geloof.

Lees ook: Op bedevaart naar Brielle, de geschiedenis van de martelaren van Gorcum

Maria Tenhemelopneming - 15 augustus 2019*

Op 15 augustus viert de katholieke kerk jaarlijks het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Een feest dat bij velen wel herinneringen zal oproepen aan hoe het vroeger gevierd werd. In ons omringende landen is die traditie veelal niet verloren gegaan, bij onze oosterburen is het zelfs nog een vrije dag, een ‘zondag’.

Evenals voorgaande jaren wordt u allen van harte uitgenodigd om dit feest met de gehele federatie te vieren in de H. Machutuskerk in Monster. De viering begint om 19.00 uur, met een processie naar en langs de oudste Lourdesgrot van Nederland (achter de kerk) wordt de viering afgesloten. Na de processie ontmoeten we elkaar achter in de kerk voor een kopje koffie.

Wij hopen dat op woensdag 15 augustus 2019 velen van u aanwezig zullen zijn om samen het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming te vieren.

Kevelaer - 30 en 31 augustus 2019

Jubileumbedevaart bij de herdenking van de oprichting in 1819 van het broederschap van de Westlandsche processie naar O.L. Vrouw van Kevelaer.

Thema           „Heer, naar wie zouden wij gaan?“ 
Kosten:          vanaf € 185,00
Info:              zie folder of via contactpersonen
Plaats:           Kevelaer, Duitsland
Aanmelding:   digitaal via de site
Datum:          30 en 31 augustus 2019

Bedevaartprogramma dag 1
Ons vertrekpunt is de St Jan de Doperkerk in Wateringen dat vele jaren als Broederschapskerk heeft dienst gedaan. De prachtige gebrandschilderde ramen vertellen het verhaal van Kevelaer en Lourdes. Na aankomst in Kevelaer krijgt u eerst koffie met wat lekkers, daarna brengen we een bezoek aan het heiligdom met een korte rondleiding. In de middag is er ruimte voor ontspanning, een bezoek aan het stadje Kevelaer of deelname aan een excursieprogramma. In de kapel van het hotel bidden we als dagsluiting de rozenkrans.

Bedevaartprogramma dag 2
Op dag twee ontvangen we bij het Raadhuisplein de pelgrims die alleen op zaterdag 31 augustus naar Kevelaer komen. Met een traditionele intocht door de Hauptstrasse brengen we onze bedevaartskaars naar de Kaarsenkapel. Na de koffie met wat lekkers vieren we de eucharistie met o.a. Mgr. J.H.J. van den Hende in de Basiliek, ondersteunt met zang en muziek. In de middag kunt u deelnemen aan de kruisweg en als afsluiting in Kevelaer is er een Marialof. Deze jubileum bedevaart naar Kevelaer sluiten we af met een diner in ‘s-Gravenmoer. Klik hier voor het voorlopig programma van de 2-daagse jubileum bedevaart.

Informatie
De parochiebedevaart is een busreis met één overnachting. Iedere parochiaan, jong, oud, student en gezin wordt uitgenodigd voor deze bedevaart. Het is mogelijk om een rollator of opvouwbare rolstoel mee te nemen. Bent u rolstoelafhankelijk en heeft u meer persoonlijke zorg nodig dan gaan wij samen met u kijken wat de mogelijkheden zijn.

Kevelaer - 31 augustus 2019

Jubileumbedevaart bij de herdenking van de oprichting in 1819 van het broederschap van de Westlandsche processie naar O.L. Vrouw van Kevelaer.

Thema           „Heer, naar wie zouden wij gaan?“ 
Kosten:          vanaf € 85,00
Info:              zie folder of via contactpersonen
Plaats:           Kevelaer, Duitsland
Aanmelding:   digitaal via de site
Datum:          31 augustus 2019

Dagprogramma
Ons vertrekpunt (07.00 uur) is de St Jan de Doperkerk in Wateringen dat vele jaren als Broederschapskerk heeft dienst gedaan. De prachtige gebrandschilderde ramen vertellen het verhaal van Kevelaer en Lourdes. Na aankomst in Kevelaer stellen we ons op voor een traditionele intocht door de Hauptstrasse en gaan in processie met muziek en bedevaartskaars naar de Kaarsenkapel. Na de koffie met wat lekkers vieren we in de Basiliek de eucharistie met o.a. Mgr. J.H.J. van den Hende, met ondersteuning van zang en muziek. Na de lunch kunt u deelnemen aan de kruisweg en als afsluiting in Kevelaer is er een Marialof. Deze jubileum bedevaart naar Kevelaer sluiten we feestelijk af met een diner in ‘s-Gravenmoer. Thuiskomst ca. 23.00 uur. Klik hier voor het voorlopig programma van de ééndaagse bedevaart.

Heiloo Oogstdankdag - 4 september 2019*

Thema:         Leef mee- Deel mee
Info:             www.onzelievevrouwternood.nl
Plaats:          Heiloo
Datum:         woensdag 4 september 2019

De Land- en Tuinbouworganisatie L.T.O. Noord organiseert al sinds 1933 jaarlijks Oogstdankdagen in Heiloo. Deze wordt in 2019 gehouden op de eerste woensdag in september in de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Nood. Deze bevindt zich aan de Kapellaan te Heiloo. Pastoor J. Steenvoorden zal wederom voorgaan in de vieringen.
De agrarische producten zoals druiven, paprika’s etc. zullen na afloop naar een huis voor dak- en thuislozen gebracht worden. Heeft u nog producten mee te geven, dan zijn deze ook van harte welkom. Bij de ingang van de kapel kunt u ook persoonlijke intenties afgeven (schriftelijk opgesteld) die tijdens de eucharistieviering  genoemd zullen worden.  
 * buiten verantwoordelijkheid van Stichting Bedevaarten Westland

 

Zijn er nog vragen?

Met veel zorg en aandacht hebben wij getracht alle bijzonderheden van de Westlandse bedevaarten en pelgrimstochten in 2019 hier te vermelden. Maar het kan altijd gebeuren dat bij het lezen van deze informatie juist op uw vraag niet een antwoord gegeven is. Geen punt, neem met ons contact op en wij doen ons best om ook die vraag van u beantwoorden.