Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Bedevaarten en pelgrimstochten in 2022

In verband met de stringente aanbeveling bijeenkomsten zoveel mogelijk te mijden in verband met de uitbraak van COVID-19 hebben we de (geplande) bedevaarten in 2020 en 2021 moeten annuleren. Helaas moest dit gebeuren omdat we elkaar dienen te beschermen. Met ingang van vrijdag 25 februari 2022 vervallen ook voor de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland de meeste beperkende maatregelen. De heiligdommen zijn er klaar voor zijn om op gepaste wijze pelgrims te ontvangen. Ons uitgangspunt blijft wel dat elke deelnemer ontspannen op reis moet kunnen en dat de veiligheid van elke pelgrim niet in het geding mag zijn. En als de voortekenen ons niet bedriegen, dan kunnen we hier in 2022 aan voldoen.

Programma 2022

(onder voorbehoud van geldende regelgeving covid-19)


Op de fiets naar Brielle - zaterdag 9 juli 2022

Op zaterdag 9 juli 2022 gaan we op de fiets naar Brielle voor de Nationale Bedevaart aldaar. In 2022 is het immers precies 450 jaar geleden dat in Brielle de Martelaren van Gorcum om het leven kwamen.

Het bedevaartoord in de vestingstad Brielle is de historische plek waar 19 priesters en monniken uit Gorcum in 1572 naar Brielle werden gebracht en daar werden, gemarteld en vermoord en nu, in 2022, vanwege het 450 jarig jubileum bijzondere aandacht krijgen voor het volharden in hun geloof als de Heilige Martelaren van Gorcum.
Vanuit deze historie wil het heiligdom, juist in deze tijd, een plaats zijn van gebed, liturgie, bezinning en ontmoeting voor katholieken, alle christenen en belangstellenden, waarbij men zich in stilte en rust of in gezamenlijkheid vanuit het verleden kan richten op het heden en de toekomst.

 

2-daagse bedevaart naar Kevelaer - woensdag 27 / donderdag 28 juli 2022

Himmel + Erde berühren – Hemel + aarde aanraken

Het Duitse plaatsje Kevelaer (vlak over de grens bij Venlo) is al eeuwenlang een bekend Mariabedevaartsoord. Al sinds 1642 wordt er in deze plaats een wonderbaarlijk genadebeeld (een ets) van de Maagd Maria vereerd. Dit genadebeeld staat bekend als de ‘Consolatrix Afflictorum’: de ‘Troosteres der bedroefden’.

Ons vertrekpunt is de St Jan de Doperkerk in Wateringen dat vele jaren als Broederschaps-kerk heeft dienst gedaan. De prachtige ge-brandschilderde ramen vertellen het verhaal van Kevelaer en Lourdes. Bij aankomst in Ke-velaer zullen we ons tegoed doen aan koffie met wat lekkers. Nog voor de lunch brengen we onze bedevaartkaars naar de Genade kapel met aansluitend een korte rondleiding over het Heiligdom. In de middag kunt u deelnemen aan de grote kruisweg. Als afsluiting van de eerste dag hebben we een kort programma in een kapel.
Op de tweede dag hebben we na het ontbijt een eucharistieviering voor de Westlandse pel-grims. Een bezoek aan het oude stadje van Kevelaer mag zeker niet ontbreken. Sinds meer dan 360 jaar bepaalt de bedevaart hier het dagelijks leven. Nog voor ons vertrek uit Kevelaer zullen we met een danklof onze bede-vaart afsluiten. De deelnamekosten voor deze tweedaagse pelgrimstocht naar Kevelaer op 27/28 juli 2022 bedragen € 162,50 p.p.

 

9-daagse bus bedevaart naar Lourdes - 10-18 september 2022

"Ga zeggen aan de priesters dat men hier een kapel bouwt en dat men hier in processie komt"

De georganiseerde bedevaarten vanuit Nederland naar het Zuid-Franse Maria-oord Lourdes gaan dit jaar weer van start. De reizen lagen twee jaar stil door de coronapandemie. Lourdes, het is een plaats waar hemel en aarde elkaar raken. Raak onder de indruk van het verhaal van Bernadette Soubirous, die in het voorjaar van 1858 Maria zag en hoorde. Grijp de mogelijkheid aan om in het stadje aan de voet van de Pyreneeën de verschillen de kerken te bezoeken, een kaars op te steken en natuurlijk de Grot te zien waar Maria verschenen is. De kwetsbare mens staat in Lourdes centraal en daarmee wordt ons geloof zichtbaar.

In 1844 was Lourdes een onbetekenend plaatsje aan de voet van de Pyreneeën, bestaande uit een paar pleinen en smalle straatjes. De burcht op de rots torende hoog uit boven de huizen. Het water van de Lapacca-beek, die buiten het dorp samenvloeide met de rivier Gave du Pau, werd gebruikt om de molens langs de beek aan te drijven. De mensen verdienden er voornamelijk de kost met het ontginnen van marmer- en leisteengroeven.

Op de heenreis brengen we een bezoek aan Lisieux en op de terugreis een bezoek aan Nevers. Verblijf in Lourdes zes dagen en vijf nachten. Een negendaagse busreis kunnen we uitvoeren voor een prijs van € 895,00 p.p. (excl eenpersoonskamer toeslag). De luxe touringcar is voorzien van een lift en uiteraard is er een toilet aan boord. Het gebruik van rolstoel en rollator is mogelijk.