Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Bedevaarten en pelgrimstochten in 2023

(onder voorbehoud van geldende regelgeving covid-19)
‘Houd rekening met elkaar, ook met diegenen die afstand willen houden en/of een mondkapje dragen, bijvoorbeeld in verband met een kwetsbare gezondheid. Laten we met elkaar ervoor zorgen dat iedereen een bedevaart kan beleven’.

8-daagse bedevaart per TGV naar Lourdes - 29 april - 6 mei 2023

“… dat men hier een kapel bouwt….

Lourdes, het is een plaats waar hemel en aarde elkaar raken. Raak onder de indruk van het verhaal van Bernadette Soubirous, die in het voorjaar van 1858 Maria zag en hoorde. Grijp de mogelijkheid aan om in het stadje aan de voet van de Pyreneeën de verschillen de kerken te bezoeken, een kaars op te steken en natuurlijk de Grot te zien waar Maria verschenen is. De kwetsbare mens staat in Lourdes centraal en daarmee wordt ons geloof zichtbaar.

In 1844 was Lourdes een onbetekenend plaatsje aan de voet van de Pyreneeën, bestaande uit een paar pleinen en smalle straatjes. De burcht op de rots torende hoog uit boven de huizen. Het water van de Lapacca-beek, die buiten het dorp samenvloeide met de rivier Gave du Pau, werd gebruikt om de molens langs de beek aan te drijven. De mensen verdienden er voornamelijk de kost met het ontginnen van marmer- en leisteengroeven.

U reist ’s ochtends met de bus vanuit het Westland naar Tourcoing in Noord-Frankrijk. Daar stapt u in de trein, die u met hoge snelheid naar Lourdes brengt, waar u diezelfde avond aankomt.  Prijs voor deze 8-daagse tgv-reis met verblijf in 3* hotel vanaf € 995 p.p.
 

Pelgrimstocht naar Dokkum: H. Titus en Bonifatius - zaterdag 17 juni 2023

Deze regel klinkt velen nog bekend in de oren: "754: Bonifatius bij Dokkum vermoord". Bonifatius was een christelijk missionaris die tijdens zijn bekeringswerk door Friese heidenen werd uitgeschakeld. Zover komen de meesten van ons nog wel. Maar wie was deze heilige?

In 754 is Bonifatius met 52 gezellen onderweg in het land der Friezen. Op zijn weg vernielt hij heidense heiligdommen, preekt en doopt en sticht kerken. Kennelijk denkt hij dat hem niets in de weg zal worden gelegd om het christendom te verkondigen. Ze hebben hun tenten opgezet bij Dockinga. En dan gebeurt het. In de vroege ochtend van de 5e juni wordt de groep overvallen en gedood door nog niet bekeerde Friezen.

Titus Brandsma was een Nederlandse karmelietenpater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Brandsma was specialist in middeleeuwse mystiek en zelf mysticus. In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd hij gearresteerd door de Duitse bezetter. Hij werd gevangen gezet in Scheveningen en Kamp Amersfoort en ten slotte naar concentratiekamp Dachau gedeporteerd. Na zware mishandelingen werd hij daar vermoord. Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1985 als martelaar voor het geloof zalig. Op 15 mei 2022 werd Brandsma heilig verklaard door paus Franciscus.

 

Op de fiets naar Brielle - zaterdag 8 juli 2023

Op zaterdag 8 juli 2023 gaan we op de fiets vanuit Monster naar Brielle voor de Nationale Bedevaart aldaar. In 2022 was het immers precies 450 jaar geleden dat in Brielle de Martelaren van Gorcum om het leven kwamen.

Het bedevaartoord in de vestingstad Brielle is de historische plek waar 19 priesters en monniken uit Gorcum in 1572 naar Brielle werden gebracht en daar werden, gemarteld en vermoord voor het volharden in hun geloof. Vanuit deze historie wil het heiligdom, juist in deze tijd, een plaats zijn van gebed, liturgie, bezinning en ontmoeting voor katholieken, alle christenen en belangstellenden, waarbij men zich in stilte en rust of in gezamenlijkheid vanuit het verleden kan richten op het heden en de toekomst.

 

2-daagse bedevaart naar Kevelaer -  18 en 19 juli 2023

heb vertrouwen - ik ben het….

Het Duitse plaatsje Kevelaer (vlak over de grens bij Venlo) is al eeuwenlang een bekend Mariabedevaartsoord. Al sinds 1642 wordt er in deze plaats een wonderbaarlijk genadebeeld (een ets) van de Maagd Maria vereerd. Dit genadebeeld staat bekend als de ‘Consolatrix Afflictorum’: de ‘Troosteres der bedroefden’.

Ons vertrekpunt is de St Jan de Doperkerk in Wateringen dat vele jaren als Broederschapskerk heeft dienst gedaan. De prachtige gebrandschilderde ramen vertellen het verhaal van Kevelaer en Lourdes. Nog voor de lunch brengen we onze bedevaartkaars naar de Genade kapel met aansluitend een korte rondleiding over het Heiligdom. In de middag kunt u deelnemen aan de grote kruisweg. Als afsluiting van de eerste dag hebben we een kort programma in een kapel.

Op de tweede dag hebben we na het ontbijt een eucharistieviering voor de Westlandse pelgrims. Een bezoek aan het oude stadje van Kevelaer mag zeker niet ontbreken. Sinds meer dan 380 jaar bepaalt de bedevaart hier het dagelijks leven. Nog voor ons vertrek uit Kevelaer zullen we met een danklof onze bede-vaart afsluiten. De deelnamekosten voor deze tweedaagse pelgrimstocht naar Kevelaer zijn nog niet bekend.