Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

650 Jaar geleden overleed Heilige Birgitta

Geplaatst op: 16 juli 2023

Deze zomer is het precies 650 jaar geleden dat de Heilige Birigitta van Zweden overleed. Zij is de stichteres van de Orde van de Allerheiligste Verlosser, die later naar haar de ‘birgittinessen’ werd genoemd. De zusters birgittinessen hebben twee kloosters in Nederland, waarvan één in Weert.

De Heilige Birgitta Birgersdotter werd in 1303 geboren in een adellijke familie in Zweden. Ze staat bekend als religieuze en ordestichteres, maar het eerste deel van haar leven was ze gelukkig getrouwd. Samen met haar man bracht ze acht kinderen groot. Na zijn dood trok ze zich terug in het klooster van Alvastra (Zweden) en ontwikkelde ze zich tot mystica. In 1349 ging ze op bedevaart naar Rome om goedkeuring van de paus te krijgen voor haar kloosterregel.
Het was overigens de tijd van de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland en ook in de Kerk was het zeer onrustig. Zo werd in deze tijd de paus verbannen naar Avignon in Frankrijk. Birgitta bleef in Rome om zich in te zetten voor onder meer armen en zieken, maar ze sprake kerkelijke en wereldlijke overheden ook aan op hun verantwoordelijkheid om vrede te sluiten.

Na een pelgrimstocht naar het Heilig Land stierf Birgitta op 23 juli 1373 in Rome, dit jaar precies 650 jaar geleden. Haar lichaam werd door haar – later ook heilig verklaarde – dochter Catharina overgebracht naar Zweden. In 1391 werd Birgitta door paus Bonifatius IX heiligverklaard. Mede vanwege haar inzet voor de vrede werd Birgitta in 1999 samen met de Heilige Catharina van Siena en de Heilige Edith Stein (uit Echt) door paus Johannes Paulus II uitgeroepen tot medepatrones van Europa. Halverwege de 19e eeuw vestigden de birgittinessen zich in abdij Maria Hart in Weert.

Meer informatie: www.birgittinessen.nl<< Terug naar het nieuwsoverzicht