Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Eén ding begrijpen en spreken we hetzelfde: Ave Maria

Geplaatst op: 05 mei 2023

verslag dag 7 bedevaart Lourdes 29 april tot en met 6 mei 2023

vrijdag 5 mei 2023

Bevrijdingsdag!
Voor mij een zeer bijzondere dag omdat mijn zoon vandaag jarig is! Het is vandaag weer heerlijk weer en na het ontbijt vertrekken we als één groep naar de St. Bernadette kerk. Dit is ook een mooie grote kerk. De viering staat ook in het teken van ons vertrek uit Lourdes morgen. Uit dankbaarheid voor al de mensen die deze pelgrimstocht mogelijk hebben gemaakt en die er aan meegedaan hebben.
Het was een goede preek die mooi en duidelijk was en ging over de bron en het water uit Lourdes. Dat wij water meenemen om te gebruiken en te delen. En dat we zelf een bron zullen zijn voor anderen met onze ervaringen. Wat een mooie zang ook weer van ons jongerenkoor dat meegereisd is. Na de viering liepen de bisschop en priesters en diaken in processie de kerk uit. De kerkgangers volgende en werden onthaald door het Ave Maria gezongen door de priesters. Een mooi moment.

Zelf ben ik met een kleine groepje naar de crypte en bovenkerk geweest. Dit zijn ook erg mooie kerken en Nico liep met ons mee en vertelde er van alles over. Ook weer de moeite waard.
Na onze laatste lekkere lunch in het hotel volgt de zegening van onze souvenirs en devotionalia. Pastoor Straathof deed voor iedereen een speciaal gebed en zegening.
Vanmiddag was er een rozenkransgebed en dit was buiten onder de grote tent. Iedereen was de middag vrij en kon zelf Lourdes gaan bekijken of lekker rusten in het hotel. Zelf ben ik bij de baden geweest. Er zijn zusters die je meenemen naar de baden en die je water geven om je handen te wassen, je gezicht te wassen en om water te drinken. Je bid tot Maria en samen nog: Bernadette, bidt voor ons, Maria, bid voor ons. Een mooie ervaring.

De kleine kruisweg ben ik langs gegaan om de beelden te bekijken. Ik ben ook nog in de kapel, geweest waar de monstrans staat. Dit is een mooie kapel voor stil gebed, Chappell de L’adoration.

Na het laatste diner in het hotel voor ons, hebben we met elkaar iets gedronken en de week doorgenomen. Volgens mij heeft iedereen deze week als zeer waardevol ervaren. We hadden een fijne groep waarin heel wat gesprekken zijn gedeeld. Voor mijzelf was het de eerste keer in Lourdes maar verschillende pelgrims waren hier al vele malen geweest. Ik zelf ging hierheen zonder verwachtingen of ideeën wat ik hier zou vinden en beleven.
Ik heb een fantastische week gehad en heb genoten van alles wat we met elkaar beleefd hebben. De gezelligheid van de groep, zoveel indrukken, mooie vieringen, de indrukwekkende lichtprocessie, om er in te lopen maar ook zeker om er vanaf de brug op neer te kijken. Zoveel mensen, zoveel talen en iedereen die in zijn eigen taal bid en zingt. Maar één ding begrijpen en spreken we hetzelfde: Ave Maria.

Een ontroerde en tevreden pelgrim<< Terug naar het nieuwsoverzicht