Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Bedevaart naar Bonifatius in Dokkum

Geplaatst op: 24 december 2022

Bij Dokkum vermoord’

Deze regel klinkt velen nog bekend in de oren: "754: Bonifatius bij Dokkum vermoord". Bonifatius was een christelijk missionaris die tijdens zijn bekeringswerk door Friese heidenen werd uitgeschakeld. Zover komen de meesten van ons nog wel. Maar wie was deze heilige, die ruim 12 eeuwen geleden het Woord Gods verspreidde in onze contreien en die het in Nederland uiteindelijk schopte tot patroon van een provincie, twee grote steden en een bisdom?

In het voetspoor van Bonifatius
In 754 is Bonifatius met 52 gezellen onderweg in het land der Friezen. Op zijn weg vernielt hij heidense heiligdommen, preekt en doopt en sticht kerken. Kennelijk denkt hij dat hem niets in de weg zal worden gelegd om het christendom te verkondigen. Ze hebben hun tenten opgezet bij Dockinga. En dan gebeurt het. In de vroege ochtend van de 5e juni wordt de groep overvallen en gedood door nog niet bekeerde Friezen.

De stad Dokkum
Binnen de dubbele grachtengordel van Dokkum staat u midden in de geschiedenis: het stratenpatroon is sinds 1650 onveranderd gebleven, inclusief de kromme straatjes, de bruggetjes en de prachtige doorkijkjes. Veel herinnert aan Bonifatius, zoals een kerk en een kapel met heilige bron. Maar Dokkum heeft meer. Vele historische gebouwen, kerken, weeshuis, raadhuis, het schitterende Admiraliteitshuis en het Natuurhistorisch museum.

Deelnamekosten per persoon
Datum en deelnamekosten voor deze pelgrimstocht naar Dokkum maken we binnenkort bekend. De kosten zijn inclusief vervoer per bus, koffie / thee, lunch, rondleiding en film in Dokkum, uitgebreid dinerbuffet en bedevaartskosten (drukwerk, porto, stipendia etc.). Aanmelden is mogelijk vanaf 11 februari 2023. We hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. En vol=vol.

Programma (onder voorbehoud)
07.30 u    Vertrek vanuit Naaldwijk
09.00 u    Koffie /thee met wat lekkers
11.30 u    Aankomst Dokkum
12.00 u    Viering bij de Bonifatiusbron
13.00 u    Lunch
13.45 u    Rondleiding en film
14.30 u    Bezoek aan Dokkum
17.30 u    Vertrek uit Dokkum
19.00 u    Borrel en diner
21.30 u    Vertrek naar Westland
23.00 u    Aankomst Naaldwijk<< Terug naar het nieuwsoverzicht