Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Geboorte en doopsel van Bernadette Soubirous, 180 jaar al

Geplaatst op: 09 januari 2024

Lourdes vangt dit jaar, dat zal gewijd zijn aan het gebed (in het vooruitzicht van het jubeljaar 2025) met de geboorte en het doopsel van Bernadette Soubirous, het jonge meisje uit de Bigorre die de Maagd Maria heeft gezien.
Het Heiligdom Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes zou allen die het Heiligdom binnenkomen willen helpen om ‘een pelgrimstocht van gebed’ te beleven van waaruit ze zich op weg kunnen begeven in het spoor van Christus en het thema in de praktijk te brengen dat het Heiligdom wil aanreiken aan de bezoekers en bedevaarders voor dit jaar 2024 : « dat men hier in processie naar toe zou komen ».

Bernadette Soubirous is binnengetreden in die gebedsgemeenschap, in die grote familie van de christenen die de Kerk is, twee dagen na haar geboorte, op 9 januari 1844. Ze werd gedoopt in de parochiekerk Sint-Petrus die zich bevond op het huidige Peyramaleplein, niet ver van de huidige parochiekerk van Lourdes. 180 jaar later zetten wij dat op weg zijn naar Christus verder door onze voeten te plaatsen in de voetstappen van degene die de Moeder Gods heeft gezien.

Bernadette werd door haar familie van de Molen van Boly, waar ze is geboren, naar de parochiekerk gebracht. Om binnen te treden in het Goddelijk leven moeten we gedragen en begeleid worden. Men kan de letters van het alfabet kennen en toch niet kunnen lezen… Laten wij ons dragen om de geschiedenis van God te leren lezen doorheen zij die erover getuigen.

Het Heiligdom Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes reikt deze dagen « de voetstappen van Bernadette » aan, een weg om binnen te treden in de geschiedenis van Lourdes, op weg te gaan met Bernadette en de de voornaamste plaatsen te leren kennen waar zij heeft geleefd, vanaf haar geboorte op 7 januari 1844 tot aan haar vertreke naar het klooster van de zusters van naastenliefde en van de christelijke opvoeding van Nevers in 1866.<< Terug naar het nieuwsoverzicht