Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Lourdes overweegt verwijderen van mozaïeken gemaakt door misbruikverdachte Rupnik

Geplaatst op: 01 april 2023

Het bestuur van Lourdes onderzoekt de wenselijkheid van de mozaïeken die de van misbruik beschuldigde jezuïet Marko Rupnik voor het bedevaartsoord gemaakt heeft. Zijn werk is op meer prominente plekken te vinden: de beslissing in Lourdes kan verstrekkende gevolgen hebben.

In het perscommunique dat vrijdag 31 maart verscheen schrijft Jean-Marc Micas, de bisschop van Tarbes en Lourdes het volgemde:

In 2008, voor de 150ste verjaardag van de verschijningen, versierde het Heiligdom van Lourdes de gevel van de Basiliek van de Rozenkrans met mozaïeken die de lichtgevende mysteries van de rozenkrans illustreren. Deze mozaïeken zijn gemaakt in opdracht van het atelier van een bekende en beroemde kunstenaar: Pater Marko Rupnik, een jezuïet van Sloveense afkomst. Zoals elk kunstwerk worden ze door sommigen gewaardeerd, minder door anderen, maar de overgrote meerderheid van pelgrims en bezoekers van Lourdes benadrukken hun schoonheid.

Sinds enkele maanden haalt Fr. Rupnik de krantenkoppen na verschillende beschuldigingen van seksueel misbruik gepleegd tegen volwassenen in het kader van zijn bediening, in verschillende delen van de wereld. Hij werd gesanctioneerd door zijn religieuze oversten en door de Heilige Stoel. De vraag naar de status van zijn werken en hun toekomst rijst.
Gezien de specificiteit van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes ligt de algemene vraag naar de status van werken van kunstenaars die betrokken zijn bij misbruiksituaties hier aanzienlijk gevoeliger. Lourdes is een plaats waar veel slachtoffers naar de Onbevlekte Ontvangenis komen op zoek naar troost en genezing. Hun verdriet is groot voor de mozaïeken van meneer Rupnik, juist op deze plek: we kunnen er niet omheen.

Op maandag 27 maart, met pater Michel Daubanes, rector, hebben we deze vraag doorverwezen naar de Oriëntatieraad van het Heiligdom. Het onderwerp is met grote ernst benaderd: we weten nu dat slachtoffers centraal moeten staan in onze reflecties en dat elke beslissing ernstige gevolgen zal hebben.

Om geholpen te worden in de beslissing die ik zal moeten nemen, is besloten om in april een denktank op te richten. In deze groep zal er naast de bisschop en rector minstens één slachtoffer zijn, een expert in heilige kunst en een psychotherapeut. In dit stadium worden een opdracht en twee "instructies" toevertrouwd:
• Ontwikkel de nodige elementen om de beste beslissing te nemen;
• Voer deze reflectie uit op de meest serene manier mogelijk;
• Verwerp geen enkele hypothese van a priori beslissing.

Ik vertrouw dit proces en de beslissing die zal worden genomen toe aan de voorspraak van Maria, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, en aan de barmhartigheid van God. Ik reken ook op het gebed en de steun van de gelovigen van het bisdom en van hen die van het Heiligdom van Lourdes houden.

+Jean-Marc Micas,
Bisschop van Tarbes en Lourdes

 

 << Terug naar het nieuwsoverzicht