Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Lourdes viert de 90ste verjaardag van de heiligverklaring van de heilige Bernadette

Geplaatst op: 17 november 2023

Bij gelegenheid van het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis zal het Heiligdom ook de 90ste verjaardag vieren van de heiligverklaring van de heilige Bernadette door Pius XI op 8 december 1933. Het Heligdom nodigt u uit om de gebeurtenissen en vieringen bij te wonen die vanaf 7 december rond de heilige vrouw uit de Bigorre zijn voorzien: muzikale hulde, wandeling langs de standbeelden van Bernadette, conferenties en ververing van de relieken.

Geschiedenis van de heiligverklaring van Sainte-Bernadette op 8 december 1933
Om haar rust te bewaren en haar leven toe te wijden aan God vervoegt Bernadette op 7 juli 1866 de congregatie van de Zusters van Naastenliefde in Nevers. Ze verblijft er dertien jaar en wordt er behandeld zonder bijzondere voorrechten. Zij neemt de plaats in van hulp-verpleegkundige, daarna van verantwoordelijke voor de ziekenzaal en van kosteres. De laatste vier jaren is zij voortdurend ziek en ze overlijdt op 16 april 1879 op de leeftijd van vijfendertig jaar.
Haar lichaam dat verscheidene keren werd opgegraven, werd intact teruggevonden, naar traditie een belangrijke vaststelling voor de heiligverklaring. Ze werd zalig verklaard op 14 juni 1925 en heilig verklaard op 8 december 1933. Haar lichaam berust sedert 1925 in een schrijn van glas en brons in de kapel van het klooster.

Als herinnering aan de heiligverklaring heeft het heiligdom van Lourdes een standbeeld van de heilige Bernadette, als religieuze, geplaatst dat gezegend werd op 18 februari 1934 en dat zich nu bevindt tussen het gebouw van de biechtkapel en het gebouw van het medisch bureau. Het is een werk van broeder Marie-Bernard, religieus van de Grote Trappisstenabdij van Aiguebelle. De stad Lourdes heeft op 8 juli 1934 een standbeeld van Bernadette als kind, vervaardigd door de heer en mevrouw Martmann van Tarbes, geplaatst vóór het ziekenhuis.

In de archieven van het heiligdom worden documenten bewaard in verband met de heiligverklaring : correspondenties, het dossier en de akte van de erkenning van het mirakel van zuster Marie de Saint Fidèle, de affiche van het decreet dat de aanstaande heiligverklaring van Bernadette aankondigt, alsook de toegangsbiljetten om deel te kunnen nemen aan de viering van de heiligverklaring.

Bekijk hier het programma voor 8 december<< Terug naar het nieuwsoverzicht