Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Negentien ‘martelaarbomen’ voor Brielle

Geplaatst op: 21 januari 2023

Op dinsdag 17 januari begonnen werkzaamheden op het bedevaartsoord Brielle. Deze zijn lang en zorgvuldig voorbereid. Het heiligdom telt maar liefst vijf rijksmonumenten (bedevaartkerk, toegangspoort, ommegang, ciborium, vijver). De gemeente en provincie keken mee vanwege de benodigde vergunningen voor natuurbeheer. Het bedevaartsoord Brielle gaat groeien en bloeien.

Er worden aan de Kloosterweg en binnen de ommegang nieuwe bomen geplant. Dat was nodig, omdat de oude kastanjebomen gebreken vertoonden, vanwege ouderdom, ziektes en omdat ze niet goed tegen de zilte zeelucht kunnen. In totaal worden langs de Kloosterweg negentien nieuwe bomen geplant. “Hun aantal verwijst naar de negentien martelaren die stierven in Brielle”, vertelt Karien van Velsen. De Bisschoppelijk Brielse Commissie en het bisdom Rotterdam hopen dat mensen financieel willen bijdragen aan de vernieuwing van het heiligdom, met giften uit devotie en ter ere van de martelaren.

Naast de ‘martelaarbomen’ die worden geplant gebeuren er ook andere zaken vanwege de betekenis die deze historische plek heeft. Zo worden de contouren van de turfschuur, waar de martelaren stierven door ophanging, duidelijker gemarkeerd. Er ligt nu een markering in de grond in de vorm van een betonnen rand. Die markering wordt duidelijker, omdat hij wat wordt verhoogd en door specifieke beplanting binnen de contour. Er komen allerlei bloemen en verschillende planten.

Het hele voorbereidingstraject, waarbij de gemeente en provincie telkens hebben meegekeken en voorwaarden hebben gesteld vanwege de zorgvuldige omgang met de natuur, heeft ongeveer vijf jaar geduurd.

Lees het hier het hele artikel op de website van het bisdom Rotterdam<< Terug naar het nieuwsoverzicht