Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Ontmoeting met Bonifatius en Titus Brandsma

Geplaatst op: 18 juni 2023

Pelgrimstocht naar Dokkum - 17 juni 2023

Met het bidden van het reisgebed en gezegend met het pelgrimszegen door pastor Ad van Luijn verlieten we het Westland voor onze pelgrimstocht naar Dokkum. Ondanks het vroege tijdstip van vertrek was het gezelligheid alom in de bus. De koffie met koek liet zich heerlijk smaken. En toen Dokkum redelijk in zicht kwam, hebben we nog een rozenhoedje gebeden. Het programmaboekje was niet alleen ons spoorboekje, het bevat ook veel informatie over Bonifatius, Titus Brandsma, de stad Dokkum en het Bonifatiuspark met bron.

In Dokkum werden we bij de Bonifatiuskapel ontvangen door Lammert de Hoop, hij nodigde ons uit allereerst te genieten van koffie / thee met Friese oranje koek. Met een film over het leven van Bonifatius kregen we nog meer gevoel en zicht op het leven van Bonifatius. Daarna nam Lammert de Hoop ons mee naar de zoetwaterbron waar ook het beeld van Bonifatius staat. Met een boeiend verhaal en uitleg werden we bij gepraat over het ontstaan van deze historische bron en hoe het processiepark vorm gekregen heeft.

De lunch met soep, broodjes en (fries)suikerbrood smaakte voortreffelijk. Het programma verliep voorspoedig, dat gaf ons de gelegenheid ook het middaggebed te bidden in de pelgrimskapel. Het weer was buitengewoon goed, niet te warm, fris zeewindje, prima weertje om met elkaar de kruisweg te lopen met de teksten die Titus Brandsma ons nagelaten heeft.

Van het heiligdom vertrokken we naar de stad Dokkum voor twee bezoeken: in de RK parochiekerk zijn relieken van Bonifatius. Naast de relieken is ook de kerk de moeite waard om te aanschouwen. Met de uitleg van de dienstdoende rondleiders kwam de schoonheid van de kerk nog meer tot ons. Vervolgens liepen we iets verder en lieten we ons bijpraten over de ijsfontein, het wonder van de bron van de voormalige Bonifatius Abdij (1580). Een prachtig monument dat ijskoud aanvoelt en ook wit uitslaat van de ijsvorming.

Dat ijs smaakte naar meer, en menigeen stapte bij de vrije wandeling door de historische binnenstad naar een terrasje voor een heerlijk ijsje of (ijs)koud biertje.
Zo’n actieve dag maakte ons hongerig. Tijd voor een heerlijk diner in hotel de Posthoorn. Nadat de borden en ook de meeste schalen leeg waren, namen we nog voor ons vertrek uit Dokkum een kopje koffie of thee.

Onze pelgrimstocht naar Dokkum voelt als een bezinning op onze eigen levensweg naar het voorbeeld dat Bonifatius en Titus Brandsma voor ons allen zijn geweest. Een meer dan geslaagde dag!<< Terug naar het nieuwsoverzicht