Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Paus kondigt Jubeljaar 2025 plechtig af met de Bul ‘Spes non confundit’

Geplaatst op: 15 mei 2024

Tijdens een ceremonie in de Sint-Pietersbasiliek op Hemelvaartsdag, 9 mei 2024, heeft paus Franciscus het Jubeljaar 2025 plechtig afgekondigd. De paus proclameerde tevens de Bul voor dit jaar met de titel “Spes non confundit: Hoop stelt niet teleur”.

“Hoop” is het overkoepelende thema van het komende Jubeljaar (of Heilig Jaar) van 2025, een thema dat wordt weerspiegeld in de openingswoorden en titel van de Bul, “Spes non confundit. Hoop stelt niet teleur.”

Lange passages uit de bul werden voorgelezen voorafgaand aan de vespers op Hemelvaartsdonderdag, tijdens een ceremonie waarin het document plechtig werd overhandigd aan de aartspriesters van de vier pauselijke basilieken, de pro-prefecten van het Dicasterie voor Evangelisatie en vertegenwoordigers van de bisschoppen uit de hele wereld.

Heilige Deuren
In zijn bul kondigt paus Franciscus aan dat het Jubeljaar zal beginnen met de opening van de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek op kerstavond 2024.

Later, op 29 december, zal de paus de Heilige Deur van de Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen, de kathedraal van Rome, openen. Op diezelfde dag wordt in elke kathedraal over de hele wereld een mis opgedragen door de plaatselijke bisschop om de opening van het jubileum te markeren.

Op het Hoogfeest van Maria de Moeder Gods, 1 januari 2025, zal paus Franciscus de Heilige Deur openen voor de Basiliek van Sint-Maria Maggiore, terwijl de Heilige Deur voor de Sint-Paulusbasiliek buiten de Muren wordt geopend op zondag 5 januari, de wake van Driekoningen.

Verkondiging van Hoop
“In de loop van het jaar”, schrijft paus Franciscus, “moet alles in het werk worden gesteld om het volk van God in staat te stellen ten volle deel te nemen aan de verkondiging van de hoop op Gods genade en aan de tekenen die getuigen van hun werkzaamheid.”

Het jubileum eindigt op 28 december 2025 in de kerken over de hele wereld, waarbij de Heilige Deuren van Sint-Jan van Lateranen, Sint-Maria Maggiore en Sint-Paulus buiten de Muren op diezelfde datum worden gesloten. Het Jubeljaar in Rome wordt afgesloten op het Hoogfeest van Driekoningen, 6 januari 2026.

Bericht via Vaticannews.va.<< Terug naar het nieuwsoverzicht