Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Zaterdag 16 en zondag 17 maart Stille Omgang in Amsterdam

Geplaatst op: 12 maart 2024

In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 maart wordt in Amsterdam weer de jaarlijkse Stille Omgang gehouden. De algemene intentie van de Stille Omgang in 2024 is: ‘Pelgrims van hoop, biddend voor vrede’. Paus Franciscus heeft 2025 opgeroepen als een Heilig Jaar of Jubeljaar met het internationale thema ‘Pelgrims van de hoop’. Hij heeft alle gelovigen gevraagd om voorafgaand aan dit Jubeljaar een jaar van gebed te houden. Het tweede deel van de gebedsintentie verwijst naar de dagelijkse actualiteit, waarin vrede in de wereld niet vanzelfsprekend is. Er woeden verschillende conflicten in de wereld, waarin veel onschuldige slachtoffers worden getroffen. Dank aan Oekraïne, Nagorno Karabach, Kosovo, Israël en Palestina.

Gebedsintentie
Heilige Geest, geef dat wij vrede brengen daar waar tegenstellingen zijn en geef dat ons leven een weerglans mag zijn van Gods barmhartigheid. Ja geef ons het vermogen lief te hebben en dat met ons leven laten zien. Door Roger Schütz (oprichter Taizé)

Stille Omgang
Op zaterdagavond 16 maart komen naar verwachting drieduizend of meer bedevaartgangers uit het hele land naar Amsterdam: per touringcar, per fiets of zelfs te voet om daar de Stille Omgang te lopen. Dit voor een nachtelijke stille tocht door het centrum van de stad. Voor of na de Omgang wonen zij een van de twintig eucharistievieringen bij, in een van de zeven kerken van de binnenstad.

De Stille Omgang volgt de route die de pastoor van de Oude Kerk in 1345 liep, dit jaar dus 679 jaar geleden, nadat hij getuige was geweest van een eucharistisch wonder dat aan een zieke geschiedde: het Mirakel van Amsterdam. In de late middeleeuwen vierden de christenen dit wonder met een feestelijke mirakelprocessie. Vanaf 1881 door een nachtelijke omgang, sindsdien inspiratiebron voor alle stille tochten in Nederland. Uniek aan deze tocht zijn de stilte, het ontbreken aan uiterlijk vertoon, het duistere uur en de zwijgende verbondenheid van de duizenden gelovigen. De Omgangers weten zich al biddend en mediterend verbonden met Jezus Christus die zich aan alle mensen van goede wil geeft als ‘Levend brood’ voor onderweg.

Het mirakel van Amsterdam
De overlevering spreekt over een stervende man in de Kalverstraat, die de geconsacreerde heilige hostie had uitgebraakt met voedsel dat door hem ervoor genuttigd was. Dit geschiedde nadat hem door een pastoor het viaticum (de ziekencommunie) was gegeven. Het braaksel, inclusief de geconsacreerde heilige hostie, werd vanwege de kerkelijke voorschriften in zo'n situatie in het haardvuur geworpen. Toen men de volgende ochtend het haardvuur wilde aanmaken, bleek de geconsacreerde hostie ongeschonden in de as te liggen.

Een vrouw bracht de miraculeuze hostie daarop naar de pastoor van de Sint-Nicolaaskerk (de huidige Oude Kerk), maar de volgende dag was de hostie op wonderlijke wijze weer terug in het huis in de Kalverstraat. Dit zou zich herhaald hebben. Het werd geïnterpreteerd als een teken van God dat de wonderhostie niet in de parochiekerk, maar op die heilige plek met een eigen heiligdom vereerd diende te worden. Er werd daar een gedachteniskerk gebouwd die bleef er tot in de 17 eeuw. Hierna werd de plaats in de gevel van het gebouw op de toenmalige woning herdacht. En staat er tijdens de Omgang een Lantaarn opgesteld met ernaast een tweetal wachten.



<< Terug naar het nieuwsoverzicht