Westlandse
Bedevaarten
Steun ons

Stadswandeling door Krakau

Geplaatst op: 19 juni 2017

verslag dag 3 Westlandse bedevaart naar Polen 17 t/m 25 juni 2017

Op onze 3e pelgrimsdag staat de oude Unesco stad Krakau op het programma. We vertrekken om 09.00 uur, gewapend met een oormicrofoon, verdeeld in 3 groepen door de stad voor een wandeling die begint in de Joodse wijk, vroeger zelfstandig, Kazimierz, die door Kazimiere de Grote werd gesticht in 1335. Sinds de 15e eeuw vormt het een toevluchtsoord voor Joden maar door de Nazibezetter werd de bevolking nagenoeg uitgeroeid. Nu leeft de wijk weer op met sterk behoudt van eigen identiteit. De oudste synagoge, 500 jaar geleden gebouwd, was alleen bestemd voor mannen, maar daar kwam heel langzaam verandering in. We zien een monument voor de gevallen Joden. Op de grafsteen liggen kleine steentjes en geen bloemen, wat de onvergankelijkheid inhoudt. Ook zien we bij de 2 na oudste synagoge een standbeeld van Jan Karski. Hij waarschuwde de wereld voor wat er in Auschwitz gebeurde, maar er werd niet naar geluisterd. Ook lopen we door een straat waar Schintlers List is opgenomen. Het nieuwe jaar van de Joden valt in september/oktober. Dus de Joden hebben een andere jaartelling.

Om 10.15 uur stappen we in de bus en rijden we over de brug over de rivier de Wisla en stoppen bij een plein waarop 60 stoelen staan met om elke stoel een gehaakt bloempatroon. De stoelen symboliseren de 65.000 Joden die er gevallen zijn. De rivier de Wisla was ook de grens tussen de Joodse wijk Kazimierz en de nieuwe stad. De stad Krakau heeft in het verleden zijn welvaart te danken aan de oude handelsroutes door de stad, onder andere de winning van zout. We stappen uit bij Wawelheuvel. Hier hebben we een koffiepauze en een mooi uitzicht op de kathedraal met daarin de graven van Poolse vorsten. Hier ook talrijke historische gebouwen. De bouw van de bisschopsstad begon in het jaar 1000 en is in rijke Italiaanse stijl opgetrokken. Het koninklijk slot was 6 eeuwen lang residentie en symbool van de Koninklijke macht en heeft na de voltooide restauratie de oude luister teruggekregen waaronder de 3 verdiepingen tellende schitterende loggia. Dan lopen we door de mooiste straat van Krakau, de Kanoniza, en vervolgen door de universiteitswijk waar studenten vanaf hun 19e jaar terecht kunnen. De oude universiteit was alleen voor mannen. En de prof mocht niet trouwen. De voertaal was latijn.

Dan lopen we naar de Rynek, het marktplein met de grote lakenhal in het midden. Aan dit plein staat ook de oudste kerk, heel laag gelegen. We bekijken ook hoe om 12.00 uur hoog van de toren van de Mariakerk trompetgeschal klinkt, een traditie vanuit de middeleeuwen.
Na al dat lopen door de mooie stad stond er voor ons een heerlijke maaltijd geserveerd in de crypte van een restaurant aan de Rynek.
Om 15.00 uur bezoeken we als laatste de Floriankerk waar de laatste Poolse paus begonnen is als priester. Bij zijn verkiezing als paus, die als slogan had “wees niet bang”, ging er een golf van vreugde door het land. Ook hangt er in de kerk een schilderij met een afbeelding van de toen toekomstige paus.
Na al die informatie is de middag vrij voor een terrasje of om nog wat rond te kijken.

Joke van der Goes 



<< Terug naar het nieuwsoverzicht